hypotheek offerte vergelijking


Woonlastenpolis bagger?

14.01.2010 - Hypotheekadviseurs hebben het zwaar te verduren. Na de woekerpolisaffaire en de doorlopende provisiediscussie, is nu de woonlastenverzekering aan de beurt om aangepakt te worden. Zeker niet onterecht.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De woonlastenverzekering, een lastig punt in het hypotheekadvies. De inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid is iets waar veel mensen zich - tot zo ongeveer een jaar geleden - niet erg mee bezighielden. Toch is het één van de verantwoordelijkheden van een hypotheekadviseur om je te wijzen op dit risico. De hypotheek die je afsluit is immers gebaseerd op je huidige inkomen. Als dat inkomen zwaar inklapt doordat je arbeidsongeschikt raakt, of je baan verliest, is het logische gevolg dat het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten een probleem wordt.

Om die reden is de woonlastenverzekering uitgevonden: een polis die je bij je hypotheek kunt afsluiten, waarmee een deel van je lasten opgevangen wordt bij arbeidsonschiktheid of werkloosheid. Een prettig idee, dat zeker.

De markt voor die woonlastenverzekeringen was echter in eerste instantie beheerst door een paar specifieke verzekeraars, niet door de grote Nederlandse maatschappijen. Die clubs wilden graag snel een groot marktaandeel, en hoe deden ze dat? Ze boden de tussenpersoon die de polissen sloot enorme provisies aan.

Die adviseurs vonden dat natuurlijk heel aantrekkelijk en zochten naar een makkelijke manier om die polissen aan de man te brengen. Dat bleek ook niet zo moeilijk: de woonlastenverzekering kon afgesloten worden tegen een eenmalige koopsombetaling. Die paar duizend euro werd dan meegefinancierd in de hypotheek en aan de klant verkocht met de stelling: 'dat kost u  dus maar een paar euro per maand'. De vond die zekerheid tegen zo'n lage prijs wel fijn, dus tekende zonder zich er verder in te verdiepen.

In de praktijk kostte de polis natuurlijk meer dan die paar euro per maand: de hypotheek was er een paar duizend euro hoger door. Dat houd je dan minder over bij verkoop van de woning (of  veroorzaakt een extra hoge restschuld als er geen winst wordt gemaakt bij de verkoop). Veel adviseurs 'vergaten' dat er even bij te vertellen. Dat is zacht gezegd niet erg netjes.

Bovendien bleken de voorwaarden van die eerste woonlastenverzekeringen niet om over naar huis te schrijven. Natuurlijk verwoord in de kleine lettertjes, die geen klant leest. Maar op het moment dat er aanspraak gemaakt moet worden op een uitkering geeft de maatschappij niet thuis. Is die forse premie dus ook nog eens voor niets betaald.

Om een lang verhaal kort te maken: er spelen veel klachten over woonlastenverzekeringen. De Vereniging Eigen Huis is die nu aan het inventariseren, specifiek voor de polissen die voor 2007 zijn afgesloten. Vooral omdat de polissen van latere datum betere voorwaarden kennen. Zou de VEH hiermee een zaak maken ala de woekerpoliszaak van Tros Radar? Wij zijn heel benieuwd!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: consumentenprogramma Radar, hypotheek, hypotheeklasten, hypotheken, tros radar, woonlastenverzekering
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5794
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |