hypotheek offerte vergelijking


Huren is goedkoper geworden!

28.01.2010 - Het bezitten van een eigen huis is in de ogen van veel mensen een vorm van status. Dat er ook nadelen aan kleven, beseft lang niet iedereen zich. Soms is huren een veel verstandiger keuze dan kopen. Als huren nou niet zo duur was...

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Goed nieuws voor de mensen die zich prettiger voelen bij de flexibiliteit van een huurwoning. Immers: als je ergens anders naartoe wilt zeg je de huur op, ontruimt de woning op tijd en klaar ben je. Dat is met een koophuis wel anders. Dan moet je jouw huis nog maar verkocht zien te krijgen. We zien de afgelopen tijd dat daar nog een behoorlijke periode overheen kan gaan. In die periode zit je dan wel met dubbele woonlasten, of zelfs driedubbel als je ook een overbruggingskrediet nodig hebt.

Huren is alleen voor veel mensen erg duur. Wie terecht kan bij een woningbouwvereniging, daarvoor valt het nog wel mee. Daar zijn de huurprijzen over het algemeen redelijk te behappen, en anders is er altijd nog de Huurtoeslag om de te hoge huurprijs te compenseren. Huren in de vrije sector is echter een enorm kostbare zaak. De bedragen die je daar moet neertellen, daar kun je vaak een hele hoge hypotheek van bekostigen.

Nu blijkt uit onderzoek van Direct Wonen dat de huurprijzen in 2009 gedaald zijn. Die daling zit natuurlijk niet bij de woningbouwverenigingen, die verhogen de huur gewoon jaarlijks een beetje. In de vrije sector is de huurprijs een kwestie van vraag en aanbod. In tijden dat er weinig huurwoningen worden aangeboden, kunnen de eigenaars van die huizen hele hoge prijzen vragen. Op dit moment worden er juist veel huizen te huur aangeboden, vooral ook door mensen die het als tijdelijke oplossing zien voor het probleem van de dubbele lasten. Als de woning niet verkocht wordt, dan maar verhuren. Dat is ook vanuit de overheid gemakkelijker gemaakt in het afgelopen jaar.

Huren heeft nog meer voordelen, buiten de flexibiliteit. Het onderhoud van de woning komt niet voor jouw rekening - je kunt dus niet voor onverwachte grote uitgaven komen te staan. Bovendien is er sprake van een geleidelijke huurstijging, terwijl hypotheeklasten enorm kunnen schommelen. Aan het einde van een rentevastperiode, bij het opnieuw vastzetten van de hypotheekrente, kun je opeens een flinke stijging van je lasten voor je kiezen krijgen. Aan de andere kant: een daling kan ook - terwijl dat bij huur niet te verwachten is.

Het grote voordeel van kopen zit natuurlijk in de vermogensvorming. Als je als uitgangspunt neemt dat woningprijzen in beginsel stijgen, kun je een behoorlijke winst behalen op een eigen woning. Daarvoor moet je wel een behoorlijk aantal jaren in het huis blijven wonen - je moet immers eerst de kosten koper nog goedmaken.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: dubbele woonlasten, huiseigenaren, huizenmarkt, huizenprijs, huren, huurwoningen
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8445
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Voordelig schenken voor verbouwing of aflossing

Per 1 januari 2010 is de Successiewet behoorlijk veranderd. Bij schenkingen is er nu een verhoogde vrijstelling, als ouders hun kinderen geld geven voor de aankoop van een woning. Dat geld mag in de toekomst ook gebruikt worden voor een verbouwing, en voor aflossing van de hypotheek.

Lees verder

Hypotheekrenteaftrek en de standpunten van de politieke partijen

Alle politieke partijen hebben al hun speerpunten in het partijprogramma samengevat en zijn nu onderling met elkaar in debat. Wie er straks als sterkste uit de bus komt, mag in ieder geval zijn borst nat maken wat betreft het onderwerp: hypotheekrenteaftrek.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |