hypotheek offerte vergelijking


Belasting dure huizen gaat verder omhoog

04.02.2010 - Minister Bos noemt het op zijn BosBlog de 'Mijlpaal dure huizensubsidie'. Natuurlijk hebben we het dan over de hypotheekrenteaftrek, want dat is in feite een subsidie voor de bezitters van een eigen woning. En voor dure huizen gaat die subsidie verder omlaag.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Die verlaging gebeurt volgens het voorstel dat er nu ligt niet door iets te veranderen aan het aftrekken van de hypotheekrente. Het systeem van hypotheekrenteaftrek heeft immers nog een andere component dan het aftrekbare bedrag: de fiscale bijtelling van het eigenwoningforfait.

Een paar weken geleden schreven we al over de aanpassing van de tabel voor het eigenwoningforfait per 2010. Nadat in 2009 de maximering eruit gehaald was, is per 2010 een hoger tarief ingevoerd voor het deel van de waarde van een woning dat boven de € 1.010.000 uitkomt. Over het meerdere moet nu 0,8% worden bijgeteld, in plaats van 0,55%.

Maar daarmee zijn de eigenaars van dure huizen nog lang niet klaar. In het wetsvoorstel dat nu speelt, staat een verdere verhoging van het eigenwoningforfait voor dure huizen tot 2,35% in 2016. In bedragen hebben we het dan bij een woning van € 2. 000.000 over de volgende ontwikkeling van het eigenwoningforfait:

2008: € 9.300
2009: € 11.000
2010: € 13.475
2016: € 47.000 (als het nieuwe percentage over de hele waarde gaat gelden)

Wouter Bos noemt het 'minder subsidie voor dure huizen', waardoor 'de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen'. Daar zit aan de ene kant wat in. Aan de andere kant heeft niet iedereen met een duur huis per definitie ook veel te besteden.

De werkelijk kapitaalkrachtigen gaan dat hoge eigenwoningforfait waarschijnlijk niet betalen: zij lossen hun hypotheek dan wel af uit andere middelen, waardoor ze gebruik kunnen maken van de regel dat de inkomsten uit eigen woning niet positief kunnen zijn. Maar goed, daarmee is de overheid dan wel af van de hypotheekrenteaftrek over hypotheken die helemaal niet nodig zijn.

Een belangrijk aandachtspunt in de voorstellen is dat die grens van €1 miljoen niet geindexeerd wordt. Op dit moment vallen er zo'n 24.500 huizen in die prijsklasse, maar als de woningprijzen toch weer verder gaan stijgen worden dat er heel snel veel meer.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: eigenwoningforfait, hypotheek, hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7065
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |