hypotheek offerte vergelijking


Verplichte acceptatie NHG hypotheek?

24.02.2010 - Er zijn grote verschillen tussen de acceptatienormen die de banken hanteren voor hypotheken. Behalve bij een NHG-hypotheek, daar zijn de normen centraal vastgesteld. Je zou dus verwachten dat een aanvraag die daaraan voldoet altijd geaccepteerd wordt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De acceptatienormen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie worden vastgesteld door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Banken mogen alleen NHG verlenen als de aanvraag op alle punten binnen die normen valt. Geven ze NHG voor een hypotheek die niet aan de normen voldoet, dan loopt de bank het risico dat een verliesdeclaratie afgewezen wordt. Dus dat een restschuld bij gedwongen verkoop niet vergoed wordt door het WEW.

Nu zou je denken: als mijn aanvraag wel aan de NHG-normen voldoet, kan ik gewoon de beste aanbieder uit de markt kiezen. Mijn aanvraag wordt natuurlijk altijd geaccepteerd, want ik voldoe aan alle eisen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Dat schijnt in de praktijk niet altijd zo te werken.

Er zijn banken en verzekeraars, die toch een aanvraag afwijzen, ook al past die netjes binnen alle richtlijnen die voor NHG gelden. Ze hebben zelf strengere eisen vastgesteld en houden daar aan vast. Ook al lopen ze dus geen risico, als ze zelf hun dossier netjes op orde hebben en houden.

Waarschijnlijk is dit uit angst. Er worden nogal wat van die verliesdeclaraties afgewezen, en dan is het balen voor de bank. Die moet dan zelf naar de klant toe handelen zoals anders door het WEW was gedaan. En dat betekent: kwijtschelden van de restschuld, als de gedwongen verkoop door omstandigheden is veroorzaakt waar de klant zelf niets aan kon doen. Daar zitten banken natuurlijk niet op te wachten, dus nemen ze de vrijheid om zelf strengere eisen te stellen dan noodzakelijk is voor NHG.

Mag dat? Ja, dat mag, Er is geen verplichting voor banken om iedere hypotheekaanvraag met NHG te honoreren. Zelfs niet als de aanvraag wel binnen alle grenzen valt en aan alle eisen voldoet.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: acceptatienorm, nationale hypotheek garantie (NHG), Stichting Waarborg Eigen Woning (WEW)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7123
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Nieuwe nieuwbouwgaranties

Tot voor kort was er een - inmiddels goed bekende - garantieregeling voor nieuwbouwwoningen: de GIW-garantie. Waarom die garantie precies moest verdwijnen is niet bepaald duidelijk. En nu? Nu zijn er nieuwe garanties voor in de plaats gekomen.

Lees verder

Verlengen hogere NHG-grens?

Vorig jaar zomer werd de maximale koopsom van een woning, om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) na veel wikken en wegen eindelijk verhoogd. Tijdelijk, aangezien het bedoeld was als middel om de tobbende woningmarkt uit het slop te trekken.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |