hypotheek offerte vergelijking


Gaat je voorlopige teruggave wel goed?

25.02.2010 - Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. De Belastingdienst gaat er prat op en ja, er zijn in de afgelopen best de nodige dingen gemakkelijker gemaakt in ons fiscale leven. Neem de voorlopige teruggave.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De voorlopige teruggave bestaat al heel lang. Een prima systeem.

Via onze werkgevers betalen we loonbelasting, gewoon op basis van de hoogte van het salaris en de bijbehorende tarieven voo de inkomstenbelasting. Sommige mensen hoeven echter uiteindelijk vele minder belasting te betalen, doordat ze grote aftrekposten hebben. De voornaamste van die aftrekposten is de aftrekbare hyotheekrente. Daaraan betalen de meeste huizenbezitters etterlijke duizenden euro's per jaar, waarvan ze via de fiscus een groot deel terugkrijgen. Die belastingteruggave krijg je in principe na de behandeling van jouw belastingaangifte. Die aangifte doe je als het goed is voor 1 april in het jaar daarna, de terugstorting van teveel betaalde belasting volgt daarna een keer.

Dat is voor veel huishoudens niet heel handig: een groot bedrag aan belastingteruggave in één keer, terwijl ze het hele jaar erg krap zitten in hun maandbegroting. Daarom is de voorlopige teruggave verzonnen: het terug te ontvangen bedrag wordt al tijdens het belastingjaar in maandelijkse stukjes uitbetaald.

Vroeger (tot 1998) liep dat via de werkgever. Een ingewikkeld systeem dat voor veel problemen zorgde. Daarom heeft de fiscus de uitbetaling van de voorlopige teruggave naar zichzelf toegehaald. Nu betaalt de Belastingdienst de maandelijkse voorlopige teruggave uit.

Maar let op: de aanvraag voor de voorlopige teruggave wordt niet gecontroleerd door de fiscus! Wat jij invult wordt voorlopig als waarheid aangenomen, op basis van die cijfers krijg jij de maandelijkse teruggave. Als de gegevens achteraf niet correct bleken, merk je dat bij de aangifte en de beschikkingen die daarop volgen. Heb je teveel aan voorlopige teurggave ontvangen, dan moet je dat natuurlijk terugbetalen. Wie het geld allemaal heeft uitgegeven heeft dan een probleem.

Deze werkwijze maakt het ook extra belangrijk dat je wijzigingen in je situatie snel doorgeeft aan de fiscus. Ben je werkloos geraakt, of heb je een nieuwe baan met een lager salaris? Ben je parttime gaan werken? Is de hypotheekrente die je betaalt veranderd door het ingaan van een nieuwe rentevastperiode? Of doordat je de hypotheek hebt overgesloten? Het zijn allemaal gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op de hoogte van de hypotheekrenteaftrek - en dus op jouw voorlopige teruggave.

Is het uiteindelijke belastingvoordeel hoger (bij een hoger inkomen en/of een hoger bedrag aan hypotheekrente), dan levert dat geen problemen op. Je krijgt dan gewoon na het behandelen van je aangifte nog een extra bedrag terug. Maar is het uiteindelijke belastingvoordeel door de wijzigingen lager dan voorheen, dan is het oppassen geblazen. Je wilt immers niet te maken krijgen met een terug te betalen bedrag dat je op dat moment niet beschikbaar hebt. Check dus steeds of het nog goed gaat met je voorlopige teruggave!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (5)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: ikke.nl | Geplaatst op 17 maart 2010 om 17:50
op welke datum word de alleenstaande ouderkorting maandelijks gestort?
zit in schuldsanering dus komt bij gkb aan.
weet iemand dit?
alvast bedanktDoor: mij.nl | Geplaatst op 30 maart 2010 om 14:40
Als je je voorlopige terugave niet per maand maar per jaar terugvraagt krijg je daar dan rente over van de belastingsdienst??Door: me | Geplaatst op 11 mei 2010 om 17:44
@ ikke, de kinderkorting wordt maandelijks op de 20e op je rekening gestort.Door: leonard | Geplaatst op 29 juli 2010 om 09:27

ik moet sinds begin dit jaar een hogere hypotheek rente betalen maar stijgt mijn teruggave hierdoor ook niet dan?,tot nu toe is dit hetzelfde gebleven dus ben ik netto stuk meer kwijt per maand!


Beste Leonard,


Een wijziging in de voorlopige teruggave moet je zelf doorgeven aan de fiscus. Zij nemena aan dat de gegevens correct zijn, controleren dat ook niet. Pas achteraf, bij de aangifte, worden gegevens gechecked. Het is in jouw situatie dus belangrijk dat je de nieuwe gegevens aan de Belastingdienst doorgeeft!


Redactie Hypotheek-Weetjes
Door: LEon | Geplaatst op 06 september 2010 om 15:25

In 2010 heb ik met mijn toemalige partner een voorlopige teruggaaf 2010 aangevraagd en werd er elke maand een bedrag door de fiscus overgemaakt. Ik wil dit nu stopzetten en maar 1x per jaar verrekenen met de fiscus. Hoe kan ik dit aanpassen ?


Beste Leon: doorgeven aan de fiscus dus, dat je geen voorlopige teruggave meer wilt.
Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 40011
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |