hypotheek offerte vergelijking


Gegijzeld met je hypotheek

04.03.2010 - De AFM is druk doende om behoorlijk strengere normen op te stellen voor de maximale hypotheekverstrekking. Die hebben echter niet alleen gevolgen voor huizenkopers, maar ook voor bestaande hypotheekbezitters.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wie in het verleden, op basis van de oude, veel ruimere normen, een hypotheek heeft afgesloten, wordt door de nieuwe normen in feite 'gegijzeld' bij zijn huidige geldverstrekker. De hypotheek is te hoog volgens de nieuwe normen en kan met geen mogelijkheid overgesloten worden naar een andere bank.

Nu is dat niet zo'n probleem, als alle banken een eerlijke hypotheekrente hanteerden. Niet alleen voor nieuwe klanten, maar ook voor bestaande relaties. Helaas zijn er nog steeds een aantal banken die hun bestaande hypotheekklanten opzadelen met veel te hoge verlengingsrentes.

Dat kan komen doordat ze onderscheid maken tussen nieuwe en bestaande hypotheken. Maar het kan ook zijn, dat ze op dit moment gewoon helemaal niet in de race willen zitten voor het afsluiten van veel nieuwe hypotheken. Daarom stellen ze de hypotheekrente dan maar op zo'n hoog niveau, dat niemand zal overwegen bij hen een hypotheek af te sluiten.

Een duidelijk probleem voor de mensen die bij deze banken een hypotheek hebben lopen, waarvan de rentevastperiode eindigt. De rente moet opnieuw vastgezet worden. Daarbij krijgen ze een verlengingsvoorstel met daarin de hypotheekrente die de bank op dit moment hanteert. Hoog dus, erg hoog.

Als het renteverschil met de beste aanbieders in de markt maar groot genoeg is, wordt het vanzelf interessant om de hypotheek over te sluiten. De kosten van het oversluiten worden dan ruim goedgemaakt door het rentevoordeel. Alleen moeten die beste aanbieders wel bereid zijn de hypotheek te verstrekken. En dat is dus een probleem, als je een hypotheek hebt die naar de nieuwe normen te hoog is. Dan zit je vast en heb je geen andere keuze dan de hoge rente maar te accepteren.

De NVHP (Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners) pleit daarom voor een uitzondering op de normen voor overkreditering. Mensen die al een overgekrediteerde hypotheek hebben, zouden wel in de gelegenheid gesteld moeten worden om te kunnen oversluiten. Dit om te voorkomen dat Voor zover wij weten zit er zo'n uitzondering in de voorstellen van de AFM verwerkt. Of is die uitzondering inmiddels van tafel?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5058
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |