hypotheek offerte vergelijking


Toetsrente voor maximale hypotheek niet omlaag

09.03.2010 - Bij het berekenen welk bedrag je maximaal aan hypotheek kunt krijgen, wordt toetsrente gebruikt. Ondanks de dalende hypotheekrente wordt deze toetsrente niet verlaagd.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De toetsrente wordt vastgesteld door het Contactorgaan Hypothecair Financiers. Dit orgaan heeft, samen met de Nederlandse Vereniging van Banken, ook de Gedragscode Hypothecaire Financieringen opgesteld. In die Gedragscode staat beschreven op welke manier de maximaal te verstrekken hypotheek berekend moet worden.

De toetsrente wordt alleen gebruikt als je een hypotheek afsluit en de rente daarbij voor minder dan 10 jaar vastzet. Bij een rentevastperiode van 10 jaar of langer, wordt gerekend met het rentepercentage dat je werkelijke met de bank afspreekt. Dit is ingesteld om te voorkomen dat mensen veel te hoge hypotheken kunnen afsluiten de rente maar kort vast te zetten, of zelfs variabel te houden. Als gerekend zou worden met een lage variabele hypotheekrente, kun je enorm veel lenen. Maar ja, als diezelfde variabele rente stijgt... dan kom je snel in de problemen door de stijgende hypotheeklasten. Vroeger lag de grens voor het gebruiken van de centrale toetsrente op 5 jaar, inmiddels al weer een tijd op 10 jaar.

Als toetstrente wordt de rente op 10-jaars staatsleningen gebruikt, verhoogd met een opslag. Voor het komende kwartaal heeft het CHF echter besloten dat de toetsrente niet verlaagd wordt. Dit terwijl de rente op de 10-jarige staatsleningen wel degelijk omlaag is gegaan. Het CHF redeneert echter: de volatiliteit is groot op de kapitaalmarkten, en daarmee kan ook het niveau van de hypotheekrente snel wisselen. Zij vinden dat voldoende reden om het nieau van 5,8% als toetsrente te handhaven voor het tweede kwartaal van 2010.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: Contactorgaan Hypothecaire Financiers (CHF), maximale hypotheek, toetsrente
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Jan Valk | Geplaatst op 24 juni 2010 om 09:28
Zo kwam ik laatst ook een maximale hypotheekberekentool tegen. Werkt goed!Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10984
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Veel media snappen weinig van hypotheken

Als er iets interessants gebeurt op het gebied van hypotheken, zoals de nieuwe hypotheekregels die worden aangedragen door de AFM, wordt dat natuurlijk gebracht door alle media. Alleen niet altijd correct.

Lees verder

Hypotheekrenteaftrek onduidelijk, maakt dat (nog) uit?

Regelmatig komen er zaken naar boven in de huidige regeling rondom de hypotheekrenteaftrek, die fiscaal niet bepaald duidelijk zijn. Maar maakt dat eigenlijk nog wel iets uit?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |