hypotheek offerte vergelijking


Hoe moet de hypotheekrenteaftrek beperkt worden?

18.03.2010 - Eigenlijk is het geen vraag meer óf er een beperking komt op de fiscale aftrek van de hypotheekrente. De vraag is hóe dat gaat gebeuren. Tenminste, dat is wel de tendens van geluiden uit Den Haag.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Er moet bezuinigd worden door de overheid, dat is overduidelijk. Allerlei knappe koppen buigen zich over de manier waarop dat dan moet gebeuren. Er zijn immers allerlei mogelijkheden, met allemaal hun voor- en nadelen. Dat iedereen in Nederland financieel zal bloeden is eigenlijk niet te vermijden.

Met een gevallen regering hoeven we niet te verwachten dat er nu beslissingen genomen worden. Maar het maken van voorstellen gaat gewoon door, zodat het nieuwe kabinet er na de verkiezingen snel mee aan de slag kan. Er circuleren nu in Den Haag een aantal voorstellen, waarin minstens 20% bezuiniigd wordt op de woningmarkt. Niet alleen bij woningbezitters, ook bij huurders.

Wat betreft de hypotheeekrenteaftrek spelen er een aantal verschillende mogelijkheden.

Allereerst het plan om de hypotheekschuld uit box 1 over te hevelen naar box 3. Dat is een heftige, omdat dit in één keer een grote invloed heeft voor alle bestaande huizenbezitters. Reken maar na. Als je nu een hypotheekrente betaalt van 5% en daarover 42% aftrek hebt, komt dat neer op een belastingvoordeel van 2,1%. Dat terwijl het belastingvoordeel in box 3 slechts1,2% bedraagt. Even simpel gerekend hoor, niet nadenkend over het eigenwoningforfait. Zou dat volgens dit voorstel wel in box 1 belast blijven? En we nemen dan maar even aan, dat bij deze regeling het inkomen in box 3 wel negatief kan zijn. Anders zouden alleen de mensen met veel vermogen nog enig fiscaal voordeel hebben.

Minder schokkend, en daardoor kansrijker, is het idee om te veronderstellen dat er op een hypotheek altijd wordt afgelost. Dan loopt de hypotheekrenteaftrek met de jaren terug. Dat stimuleert bovendien tot het daadwerkelijk aflossen op de hypotheekschuld, iets wat de politiek ook graag zou zien. Niet onterecht overigens.

Tot slot de vlaktaks. Het hanteren van één standaard belastingtarief zou ervoor zorgen dat de hogere inkomenscategorieën veel minder voordeel gaan hebben van de hypotheekrenteaftrek.

Wij zijn benieuwd wat er gaat gebeuren. Heb jij een voorkeur?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: aftrekken hypotheekrente, hypotheek, hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek, rente
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Tuncer | Geplaatst op 24 maart 2010 om 11:53
Nu: vlaktax 40% over max 5 ton. In betere ecomomische tijden:langzaam afbouwen icm belastingverlaging.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7482
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |