hypotheek offerte vergelijking


Groen Links wil in 2040 hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters volledig afschaffen

23.03.2010 - Het hoge woord is eruit bij GroenLinks die afgelopen maandag haar partij programma presenteerde voor de verkiezingen in juni. De belangrijkste punten die hierin naar voren komen en die ter discussie worden gesteld zijn: de geleidelijke afschaf van de hypotheekrenteaftrek, de AOW en meer investeringen in Onderwijs, Zorg en Milieu.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De hypotheekrenteaftrek is natuurlijk al langer een punt van discussie en niet alleen bij de partij van Femke Halsema. Toch is zij de eerste die in haar programma voorstelt om de hypotheekrenteaftrek in 25 jaar geheel af te schaffen. Wat betekent dit nu voor de Nederlandse huizenbezitter?

De hypotheekrenteaftrek is destijds in het leven geroepen om het woningbezit in Nederland te stimuleren. Door een belastingvoordeel aan huizenbezitters te geven voor een maximale periode van 30 jaar. Hierdoor kan de rente die over de hypotheek wordt betaald worden afgetrokken van het belastbaar inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting. Dus wanneer alle inkomsten in box 1 bij elkaar worden opgeteld gaan de kosten zoals in dit geval de hypotheerenteaftrek hier vanaf en hoeft men alleen belasting te betalen over het bedrag wat er onder de streep overblijft.

Groen Links wil in 2015 beginnen met het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek met het uiteindelijke doel om deze vanaf 2040 helemaal te laten verdwijnen. In 2015 wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt tot hypotheekschulden die maximaal oplopen tot 1 miljoen euro. Wanneer je huis dus meer waard is dan één miljoen euro ben je de sigaar en ga je dus vermogensbelasting betaling. Het deel waarover vermogensbelasting moet worden betaald zakt uiteindelijk af tot de prijs van een gemiddeld huis. Deze prijs ligt volgens Jolande Sap op ongeveer € 300.000. Het geleidelijk afschaffen gebeurt door de eerste vijftien jaar € 33.000 en de laatste 10 jaar € 50.000 euro in aftrek te verminderen.

De hamvraag is natuurlijk: In welke mate dit de woningmarkt zal verstoren? Maar van verstoring is volgens Femke Halsema geen sprake omdat mensen die een huis bezitten van gemiddeld 3 ton pas in 2035 met de nieuwe regels te maken krijgen. Vooralsnog zijn het dus alleen de vermogende huizenbezitters die het vuur aan de schenen wordt gelegd.

Naast het geleidelijk afschaffen van de hypotheerenteaftrek heeft Groen Links ook voorgesteld dat ze harder willen optreden tegen het zogenaamde scheefhuren. Met scheefhuren wordt gedoelt op mensen met een goed inkomen die in een sociale huurwoning blijven wonen. Nieuwe maatregelen op dit gebied zullen met name veroorzaken dat deze mensen meer huur moeten gaan betalen of de mogelijkheid gegeven wordt om de woning over te kopen.

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: Femke Halsema, Groen Links, hypotheek, hypotheekrenteaftrek, partijprogramma, scheefhuren, vermogensbelasting
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (3)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Edshir | Geplaatst op 23 maart 2010 om 22:24
Beperking aftrek leidt tot grote onzekerheid. Wij willen een woning kopen van circa eur 320.000. Verwachte woonduur is denken we 10 jaar. Na 10 jaar zal, welke verkiezingsprogramma je ook leest, voor de toekomstige koper zullen de netto woonlasten erg hoog zijn in vergelijking met nog volledige aftrek. Dit is moeilijk op te hoesten. Gevolg een enorme waardedaling van de woning. De toekomstige koper zal dan de goedkopere woning kopen, waardoor wij dan hoogstwaarschijnlijk met een schuld achterblijven. We denken er nu serieus over na dan maar niet aan te kopen. Politiek bedankt.Door: Jordy | Geplaatst op 24 maart 2010 om 13:00
We zijn nu ruim 9 jaar in bezit van een huis en het bevalt ons goed. maar we zouden zonder de hypotheekrenteaftrek de kosten niet meer kunnen betalen, zonder in de schulden te komen.
de enige optie die op deze website wordt geplaatst is het afzwakken van de aftrek voor de hogere inkomens(zij kunnen immers de kosten makkelijker betalen)
als de politiek dit doorzet, zullen veel huizen te koop komen te staan.(zelf hebben ze daar natuurlijk geen last van)Door: Keanu | Geplaatst op 02 april 2010 om 11:37
Persoonlijk zal ik in deze tijden geen dure koopwoning aanschaffen. Uit beleggingsoogpunt betaal je dan de hoofdprijs (lees mega jackpot!) voor de absurd stijging van de afgelopen decennia. En als ik toch een koopwoning ga aanschaffen dan denk ik meer aan deelname in een cpo (collectief particulier opdrachtgeverschap). Bespaar je een hoop. En in verhouding krijg je meer waard voor je geld.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8194
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |