hypotheek offerte vergelijking


Hypotheekstress voor iedereen!

25.03.2010 - Het taboe rondom de hypotheekrenteaftrek is duidelijk doorbroken, het is voor de politieke partijen geen heilig huisje meer waar niemand aan durft te komen. Dat levert hypotheekstress op, in allerlei vormen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Mooi woord, hypotheekstress. Misschien wordt het nog wel een erkende ziekte? Kun je arbeidsongeschikt raken door hypotheekstress, om vervolgens een beroep te doen op je woonlastenverzekering. Die als het even kan betaald is met een koopsom, meegefinancierd in diezelfde hypotheek die je nu die stress oplevert.

Alle gekheid op een stokje: zorgen om de hypotheek kunnen je wel degelijk slapeloze nachten bezorgen. Als je een hypotheek hebt, waarvan je de netto maandlasten netaan kunt betalen, is dat een bron van zorg. Je houdt per maand geen stuiver over om te sparen en dus een buffer op te bouwen voor onverwachte gebeurtenissen. Ontslagen worden levert direct grote problemen op, dan komt het financiële maandplaatje immers niet meer uit. Dat levert al een vorm van hypotheekstress op.

Dan de discussie rondom de hypotheekrenteaftrek. De aanpak daarvan lijkt onvermijdelijk, maar op welk manier zal dat gaan gebeuren? En hoeveel last krijg jij daar in jouw persoonlijke situatie van? Als het betekent dat de netto hypotheekrente geleidelijk stijgt, moet daar een stijgend inkomen tegenover staan. Anders kun je het allemaal niet meer betalen. Dan moet je jouw huis verkopen.

Daarin ben je niet de enige, dus een al te drastische aanpak zorgt voor een nog verdere groei van het aantal te koop staande huizen. Met als gevolg een prijsdaling van de woningen, waardoor het risico groter wordt dat je met een restschuld blijft zitten.

Wie op dit moment overweegt een eerste huis te kopen, zit ook al met hypotheekstress. Terwijl je nog niet eens een hypotheek hebt! De vraag is of het wel handig is om nu in te stappen op de woningmarkt. De wijze waarop de fiscale aftrek van de hypotheekrente aangepast wordt, kan immers (zie boven) een grote invloed hebben op de huizenprijzen. Had jij veel goedkoper kunnen kopen. Of - als je wel gekocht hebt - kom jij te zitten met een financieel probleem.

Hypotheekstress is er natuurlijk ook bij de politici. Die moeten stelling nemen, keuzes maken en die verdedigen. Afhankelijk van de verkiezingsuitkomst op 9 juni kan er vervolgens actie ondernomen worden. Of niet natuurlijk, als de PVV en de VVD samen aan het roer komen. Dat idee alleen al bezorgt mij weer stress. Al is dat dan geen hypotheekstress.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: aftrekken hypotheekrente, fiscale aftrekbaarheid, hypotheek, hypotheekrenteaftrek, hypotheken
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (12)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Casa Makelaardij Utrecht | Geplaatst op 26 maart 2010 om 07:48
Het is zo ontzettend jammer dat de politiek, wederom, bewijst dat ze vervreemd zijn van de samenleving. Juist nu de woningmarkt enig herstel laat zien voeren ze deze discussie waarbij het consumenten vertrouwen weer afneemt in de woningmarkt. Politiek Den Haag, proficiat!Door: Arno | Geplaatst op 26 maart 2010 om 08:15
Liever vandaag dan morgen die HRA afschaffen. De HRA heeft gezorgd voor een onevenwichtigheid gezorgd op de woningmarkt waar vooral de mensen met een hoge hypoteek van profiteren.Door: Arjan | Geplaatst op 27 maart 2010 om 23:04
Beste Arno,
Wat is volgens u een hoge hypotheek? En 'onevenwichtigheid op de woningmarkt' begrijp ik niet.
De woningmarkt = koopwonigen, daar heeft toch (bijna) iedereen een hypotheek?Graag een toelichting.
Door: OLLIE | Geplaatst op 28 maart 2010 om 21:12
HRA,zeker niet afschaffen.Zorgt voor onnodig veel problemen.Zowel voor instorten van woningmarkt en voor geld problemen bij huiseigenaren.Er zijn genoeg andere posten waar op bezuinigd kan worden.Wordt het niet eens tijd voor een protest in Den Haag van huis eigenaren.We pikken tenslotte al genoegDoor: Gerrie | Geplaatst op 29 maart 2010 om 07:44
Wordt het niet tijd, dat de overheid de hand in eigen boezem steekt. De stijging van de huizenprijzen wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de woekerprijzen die gemeentes voor bouwgrond en bouwvergunningen vragen. En wat te denken van de overdrachtsbelasting. De overheid verdient kapitalen aan eigen woningbezit. Daar mag dan wel wat tegenover staan.Door: Jan | Geplaatst op 29 maart 2010 om 16:29
De hypotheek verstrekkers zijn de enigen die op termijn garen spinnen bij behoud van de bestaande situatie. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zal er toe leiden dat woningen op een vergelijkbaar prijsniveau komen met die in de ons omringende landen. Dat scheelt nieuwkomers op de woningmarkt straks 40% in de omvang van hun investeringen in een eigen woning. Vervelend bijverschijnsel is wel het verschil dat ontstaat tussen de actuele waarde en de investering in een woning die vrij recent gekocht is. Helaas is het huidige prijsniveau gebaseerd op gebakken lucht in de vorm van hypotheekconstructies die de aflossingscapaciteit van kopers op een gevaarlijke hoogte hebben gebracht.Ik hoop dat we een situatie krijgen die te vergelijken is met de Belgische woningmarkt in plaats van de Nederlandse vastgoedzeepbel.Door: Gerrit | Geplaatst op 30 maart 2010 om 09:17
Ik vind dat ze van HRA af moeten blijven, ik ben altijd een hard werkende man in de bouw geweest ,heb 15 jaar geleden samen met mijn vrouw een huis gekocht met een tophypotheek en nu 7 jaar geleden ben ik op de bouw bijna om het leven gekomen door een zwaar ongeval ,ik moest door inkomstenderving mede door het ongeval ergens op bezuinigen om toch al mijn vaste lasten te kunnen betalen en zo hier in ons stulpje kunnen blijven wonen , nu hebben we onze auto weg gedaan en hebben we de levensverzekering/aflossing afgekocht om zo elke maand toch 150 euro te besparen op onze vaste lasten om hier te kunnen blijven wonen en dus nu alleen nog maar rente betalen ,dus een aflossingsvrije hypotheek op ons huis hebben ,en als je dan hoort dat de HRA er waarschijnlijk af gaat kunnen we het met onze inkomen min de HRA wel schudden met ons huis en moeten we noodgedwongen toch nog ons huis verkopen en dan misschien ook nog met verlies/restschuld achter blijven ,waar gaat dit allemaal naar toe in de toekomst, ik zal heus niet de enigste zijn met dit probleem als de HRA af word geschaft,maar weet wel dat je dus vroeger bent lekker gemaakt om een huis te kopen, en nu je er aan vast zit doen ze dit, dit kan een mens die alles altijd netjes betaald toch niet aan om hun huis te MOETEN verkopen door een of andere nieuwe maatregel hier in Nederland ,waar leven we dan nog voor ????

Mvg Gerrit uit Hengelo.Door: Keanu | Geplaatst op 02 april 2010 om 11:20
Er wordt vanuit de politiek maar geroepen dat er bezuinigd moet worden. In mijn ogen lijkt het erop dat ze de weg kwijt zijn. Door de hypotheekrente in de crisistijd aan te pakken bewijs dit maar weer. Wat te denken dat al die huizenbezitters die straks bijstand en uitkering moeten vragen doordat ze in financiele problemen zitten wegens afschaffing van HRA. Ik denk dat dat structureel een veel grotere probleem gaat worden. Ik ben er mee eens dat er op een ander manier bezuinigd moet worden. Laten we eens beginnen met het minder vrijgevig zijn aan het buitenland. Zoals een oer nederlandse gezegde zegt: Eerst je eigen boontjes doppen.

Om extra inkomsten te genereren voor de overheid moet je niet bij de arme bevolking zijn. Je moet deze maatschappelijke taak meer bij de banken neerleggen, in de vorm van een extra belasting (waarbij hun wettelijk verboden worden om deze niet door te bereken aan de klanten) Zij zijn namelijk ook degene die het meest verdienen aan een huis. Bovendien heeft de overheid hun genoeg onvoorwaardelijk geholpen in deze tijden. Het wordt tijd voor een wederdienst.Door: Johnnie | Geplaatst op 02 april 2010 om 19:44
Willen alle paniekvogels die een huis bezitten eens even stoppen met stuiptrekken?

Op de eerste plaats: elke maatregel ga je niet voelen als je nu al 15 jaar een hypotheek hebt.

Daarnaast: inkomen in de eerste tot en met de tweede belastingschijf? Vreest niet de komende 20 jaar, maar slaap ook rustig over de komende 30 jaar.

Heb je een hypotheek van 450.000 plus? Tja: daar gaat wat schuiven. Maar het ziet er naar uit dat je die lasten kunt dragen. Waarschijnlijk vraag je je al jaren af hoe het toch kan dat de rest van Nederland bereid is geweest om je woongenot zo ontzettend te subsidiëren.

Tophypotheek? Banken zullen zich wel even op hun hoofd krabben in het omgaan met deze situatie maar uiteindelijk zullen ze er op uit komen dat ze liever rente inkomsten hebben over hypotheken, dan geen hypotheken. Dus zullen ze nieuwe vormen ontwikkelen waarin het betalen van een huis draaglijk blijft.

Wacht toch even rustig af. Naast wat de politiek zegt is er nog de uitvoerende realiteit. Eerste kamer/raad van state moeten hun advies geven dat zwaar weegt voor de uitvoerbaarheid. Bovendien is er voor zo'n maatregel erg veel draagvlak nodig, en dat vind je in de toekomst: waar geen enkele babyboomer zich nog echt serieus zorgen over maakt.

Bah...babyboomers. Rijkste generatie van Nederland ooit en dan moet de generatie achter hen hun ouderdom gaan betalen. En dan nog zeuren over de hypotheekrente aftrek.Door: Jeroen | Geplaatst op 03 april 2010 om 19:55
De hypotheekrenteaftrek té snel afschaffen betekent voor jan-modaal een nekslag. Ik zeg zélf wel eens: als de staat wil dat de hypotheekrente wordt afgeschaft, en de huisprijzen komen onder druk te staan, laat mijn hypotheeklast dan OOK navenant zakken. Als de staat niet zorgvuldig met dit gebeuren omgaat, dan is de hele BV Nederland binnen de kortste keren verleden tijd...Door: Sonja | Geplaatst op 04 april 2010 om 20:18
Tjong jong wat hebben veel mensen toch een bord voor de kop!!
Ook ik heb een hypotheek en los netjes af.
Wat mij betreft mogen ze de aftrek vandaag nog schrappen,En wel om de volgende reden,de AOW is naar 67,5 gezet, zal op den duur wel 70 worden.
Nou dat gaat mijn man dus echt niet halen(zwaar beroep)ik denk dat die rond de 55 is opgebrand.
De WAO is inmiddels ook afgeschaft, dus daar kunnen we niet terecht.
Dat zal dan wel de bijstand worden, en dan moet je je huis op eten.
En wie zit er dan op een enorme overwaarde te wachen.
Afschaffen en hopen dat Het CDA gelijk krijgt, zodat je het met een bijstand uitkering nog kunt blijven wonen zonder schuld.

mvg SonjaDoor: Jan van de Pol | Geplaatst op 08 juni 2010 om 17:34
Ik vind als ze iets willen veranderen, ze dat maar met nieuwe af te sluiten hypotheken moeten doen. Zakken natuurlijk de huizenprijzen ook maar kunnen degene die nu pas een huis hebben gekocht er toch blijven wonen.Tenslotte zijn alle hypotheken afgesloten op basis van HRA.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8738
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |