hypotheek offerte vergelijking


Hypotheek informatie niet goed genoeg

01.04.2010 - De AFM heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de vindbaarheid en begrijpelijkheid van hypotheekinformatie. De conclusie was dat banken en verzekeraars hun schriftelijke informatie over hypotheken moeten verbeteren.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De leerstoelgroep Taalbeheersing en Communicatie van de Universiteit Utrecht heeft dit ondezoek uitgevoerd, in samenwerking met ABN AMRO, ING en Westland Utrecht. De hypotheekinformatie van deze geldverstrekkers werd voorgelegd aan 60 proefpersonen, om te kijken naar de vindbaarheid en begrijpelijkheid. En dat bleek erg matig. Vooral omdat de afstemming op de hypotheekkennis en het taalgebruik van de consumenten niet erg best is.

Kunnen we dat verrassend noemen? Nou nee. Allereerst staan de meewerkende banken niet bekend om hun heldere communicatie. Dat is niet gek, de hypotheken van deze clubs worden alleen afgesloten met adviseurs. De eigen bankadviseurs, of onafhankelijke tussenpersonen. De informatie die op schrift staat, wordt dus toegelicht door een adviseur.

Overigens is in het onderzoek ook een analyse gedaan van de informatiepakketten van twaalf andere banken en verzekeraars. Die analyse gaf echter niet het beeld dat het bij die andere geldverstrekkers beter gesteld was met de hypotheekinformatie.

De insteek van de AFM is dat hypotheekinformatie ook zonder de hulp van een advsieur te vinden en begrijpelijk moet zijn. Dat is een prima streven, maar niet gemakkelijk te realiseren. Het onderwerp hypotheken is voor de meeste consumenten gewoon ingewikkeld en er zitten veel haken en ogen aan. Daarom is het best lastig om de informatie begrijpelijk op te schrijven voor mensen die er helemaal geen kennis van hebben. En zich er - eerlijk is eerlijk - ook niet echt voor interesseren.

De AFM verwacht nu van alle hypotheekaanbieders dat zij hun hypotheekinformatie zullen verbeteren, en heeft daar richtlijnen voor opgesteld. We zijn benieuwd of dat effect gaat hebben!

 

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: AFM, hypotheek, hypotheekverstrekkers, hypotheken
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 3827
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |