hypotheek offerte vergelijking


Verdwijnt NHG hypotheekvoordeel?

06.04.2010 - Een NHG hypotheek geeft tot op heden een mooie korting op de hypotheekrente, omdat het risico voor de banken weggenomen wordt met de borgstelling van NHG. Dat rentevoordeel lijkt nu in gevaar te komen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Kredietbeoordelaar Fitch heeft ernstige twijfels over de waterdichtheid van de garantie. Die garantie zorgt er tot nu toe voor dat NHG-hypotheken van Fitch een rating krijgen van Triple-A - de hoogste kredietwaardigheid die er is. De overheid staat immers garant voor het terugbetalen van de leningen.

In de praktijk blijkt de garantie vaak niet geldig. Banken zijn veel te gemakkelijk geweest met het afgeven van de NHG-garantie, hebben zich daarbij niet aan alle regels gehouden. Een NHG-aanvraag wordt niet door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen gecontroleerd, de banken hebben zelf de verantwoordelijkheid over het al dan niet afgeven van NHG. Pas als er een beroep gedaan moet worden op de garantie - dus als de betreffende woning voor minder dan de uitstaande hypotheek verkocht wordt, gaat men kijken naar het dossier.

Dan blijkt in veel gevallen dat niet alle regels netjes gevolgd zijn, en er geen uitbetaling plaatsvindt uit het Waarborgfonds. De bank is hiervoor verantwoordelijk, en moet de klant dan net zo behandelen als het Waarborgfonds zou hebben gedaan. Dit is een extra risico voor de partijen die de hypotheken door securisatie opkopen; als de bank het niet zou redden loopt men het risico dat er verliezen genomen moeten worden.

Fitch overweegt daarom de rating van onze NHG-hypotheken aan te passen naar een double-A of zelfs een enkele A. De kredietbeoordelaar wil de NHG-hypotheken qua rating gelijkschakelen met de  hypotheken die een bank verstrekt zonder NHG. Als de rating minder wordt, kunnen de hypotheken minder gunstig in pakketjes doorverkocht worden. Dat zal gevolgen hebben voor de rente; het rentevoordeel dat de consument heeft bij een NHG-hypotheek zou daarmee weleens kunnen verdwijnen.

Het Waarborgfonds probeert dit natuurlijk te voorkomen. Daarom hebben ze aangekondigd dat er boetes komen voor banken die fouten maken bij het afgeven van de hypotheekgarantie. Ook wordt er nagedacht over andere maatregelen, zoals een oplossing voor het feit dat de openstaande schuld nu flink kan verschillen van de gedekte schuld. Dit komt doordat de garantie elk jaar annuïtair verlaagd wordt, terwijl op veel hypotheken niet afgelost wordt.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheekrente, hypotheekrentetarieven, hypotheken, kosten koper, nationale hypotheek garantie (NHG)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: jurriens | Geplaatst op 22 april 2010 om 19:55

als de rente stijgt ,en de termijn van 5 jaar is afgelopen dan moet je er weer voor 5 jaar er aan geloven .
als de rente daalt mag je als oude klant niet mee dalen , als nieuwe klant kun je meteen van de nieuwe rente tarief gebruik maken .
wil je oversluiten dan gaat dat duizende euro s kosten .
hoe zo klanten beschermen tegen hoge kosten .Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6720
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |