hypotheek offerte vergelijking


Topopslag bijzonder nieuws?

08.04.2010 - Het was op hypotheekgebied groot 'nieuws' deze week: veel mensen kunnen eenvouding een veel lagere hypotheekrente betalen. Dat is niets nieuws, maar het kan nooit kwaad er aandacht voor te vragen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het gaat er hier niet om, dat bestaande hypotheken zouden moeten worden overgesloten naar een andere geldverstrekker. Daarbij komen immers de nodige kosten kijken, en de vraag is of je die met de lagere rente terugverdient. Bovendien zitten veel mensen nu niet in de positie om een andere hypotheek aan te gaan, simpelweg omdat ze een lager of geen vast inkomen hebben dan voorheen.

Nee, het gaat om het verlagen van de rente die je betaalt voor je huidige hypotheek. Kan dat zomaar? Nou, niet altijd. Maar er zijn situaties waarin het goed mogelijk is om een paar tienden van de hypotheekrente af te laten halen. Daar moet je alleen wel wat voor doen.

Het gaat hier om de topopslag, die verwerkt zit in veel rentetarieven van hypotheken. De hypotheekrente wordt namelijk (als het geen NHG-hypotheek is) bepaald aan de hand van het verstrekkingspercentage. Dat is de verhouding tussen de woningwaarde en de hoogte van de hypotheek. Bijvoorbeeld: bij een hypotheek van € 300.000 en een executiewaarde van € 275.000 is het verstrekkingspercentage 109%.

Geldverstrekkers hanteren verschillende renteklassen, afhankelijk van dat verstrekkingspercentage. De grenzen verschillen, die kunnen bijvoorbeeld liggen op 60%, 75% en 100%, of op 75% en 90%. Hoe hoger het verstrekkingspercentage, hoe hoger de hypotheekrente. Logisch, want met het verstrekkingspercentage stijgt ook het risico voor de bank.

Als de waarde van de woning stijgt, daalt het verstrekkingspercentage. Wie al vele jaren in zijn huis woont, kan door de waardestijging goed uitkomen op een verstrekkingspercentage dat in een lagere renteklasse ligt dan voorheen. En een lagere renteklasse houd in dat er een lagere rente gevraagd wordt.

De banken zullen je hier niet spontaan op wijzen. Je moet dus zelf actie ondernemen als je vermoedt dat er een opslag uit jouw hypotheekrente gehaald kan worden. Er zijn overigens geldversterkkers, die de aanpassing alleen  maar willen doen aan het eind van een rentevastperiode. Het is in ieder geval een goed idee om eens te informeren bij jouw bank of tussenpersoon, hoe het zit met een eventuele opslag in jouw hypotheekrente, en de mogelijkheid om die eruit te halen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheek advies, hypotheek afsluiten, hypotheek oversluiten, hypotheekrente, hypotheekrentetarieven, hypotheekverstrekkers
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7604
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |