hypotheek offerte vergelijking


Postbank erger dan DSB Bank?

13.04.2010 - De AFM heeft in een rechtszaak aangevoerd dat Postbank bij het verstrekken van hypotheken vaker de fout in is gegaan dan DSB Bank. 't Is maar hoe je er naar kijkt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het Financieel Dagblad meldt vandaag dat de AFM stelt dat de Postbank zich vaker schuldig heeft gemaakt aan het verstrekken van te hoge hypotheken, dan de inmiddels failliete DSB Bank. Vanwaar die uitspraak?

De ING (daar zit Postbank nu in) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de AFM. Waarom? Vanwege twee boetes die de AFM heeft opgelegd, omdat Postbank zich schuldig heeft gemaakt aan overkreditering. Met overkreditering wordt dan bedoeld: een hogere hypotheeksom dan voorgeschreven in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.

Er is geen discussie over dat Postbank in het verleden vrij gemakkelijk omging met het toepassen van een uitzonderingsregel uit die Gedragscode. Daar in staat dat er best afgeweken mag worden van de maximale hypotheek volgens de Gedragscode, als dat uitgelegd kan worden. Daarvoor had Postbank de zogenaamde 'werkelijke lasten toets': daarmee kwam de maximale hypotheek ruim hoger uit dan volgens de berekening van de Gedragscode.

Ze waren niet bepaald kritisch in het toepassen van die afwijkende toets, en het is prima dat de AFM daar aandacht aan besteedt. Aardig detail: het gaat om twee boetes van maar liefst € 5.000. Een bedrag van in totaal € 10.000 dus... dat is wel bloeden voor ING zeg! 

Maar goed, tijdens de rechtszaak komt AFM met cijfers van onderzoeken. Een onderzoek waarin een aantal dossiers van Postbank zijn nagekeken, en een onderzoek naar dossiers van DSB Bank. In die van Postbank is vaker overkreditering geconstateerd dan in die van DSB Bank.

Zou kunnen. Er wordt niet bij vermeld hoe groot de overschrijding van de maximale hypotheek dan was. Waarschijnlijk bij Postbank minder ernstig dan bij DSB Bank. Er wordt ook niet gesproken over die nare koopsompolissen die DSB klanten in de maag gesplitst kregen. Alleen maar over het aantal dossiers. Daarmee kun je dus niet stellen dat Postbank erger was dan DSB Bank.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: AFM, DSB Bank, hypotheken, ing bank, overkreditering, postbank
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6675
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |