hypotheek offerte vergelijking


Comeback voor annuïteit en lineaire hypotheken

20.04.2010 - De discussie omtrent de hypotheekrenteaftrek maakt oude hypotheekvormen opeens weer interessant. Het kan de comeback voor de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek betekenen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Heel veel jaren lang is het zo geweest dat je bij een hypotheekadviseur niet hoefde te gaan vragen naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. De laatste kon je bij de meeste hypotheekbanken niet eens meer afsluiten! De annuïteitenhypotheek nog wel, maar deze werd ook maar zelden echt afgesloten.

Het zijn de ouderwetse hypotheekvormen, waarbij echt op de lening wordt afgelost. Elke maand wordt een beetje minder. Klinkt logisch. Als je een krediet afsluit, wil je dat toch zo snel mogelijk terugbetalen? Dat zal toch ook wel het meest gunstig zijn?

Niet bij hypotheken. Tenminste - niet onder het fiscale regime zoals dat op dit moment nog geldt. Als je simpelweg kijkt naar de netto lasten van een annuïteitenhypotheek ten opzichte van een spaarhypotheek, dan komt de spaarhypotheek netto - over de hele looptijd bezien - gewoon voordeliger uit. Dus waarom zou je dan voor die annuïteitenhypotheek kiezen?

Onder de huidige hypotheekrenteaftrek kun je de schuld beter 30 jaar lang aanhouden, er rente over betalen, en ondertussen kapitaal opbouwen om de lening aan het eind van de looptijd af te lossen. Dat pakt onder de streep, in de netto maandlast, gewoon het goedkoopst uit.

Dus wie kiezen er voor een annuïteitenhypotheek? Mensen die principieel eigenlijk niet willen lenen. En als ze dan toch moeten lenen - zo snel mogelijk willen terugbetalen. Maar ook voor een 'consumptief deel' in de hypotheek is de annuiteit geschikt.

Als het argument 'hypotheekrenteaftrek' wegvalt, kun je immers inderdaad het beste zo snel mogelijk aflossen. Dat gaat het snelste met een lineaire hypotheek, maar daarvan zijn de maandlasten in de eerste jaren zo shocking hoog. Bij de annuïteitenhypotheek geldt dat niet. Uiteindelijk, over de hele looptijd gekeken, betaal je wel meer dan bij lineair. Maar ja, de lasten moeten wel te dragen zijn.

Florius Hypotheken heeft de lineaire hypotheek alvast van stal gehaald. Die kon je daar niet meer afsluiten, maar nu weer wel. Zouden ze bij Florius een glazen bol hebben, waardoor ze weten wat er staat te gebeuren?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: annuiteitenhypotheek, florius, hypotheek, hypotheekrenteaftrek, lineaire hypotheek, spaarhypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 17202
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |