hypotheek offerte vergelijking


Nieuwe hypotheekregels gepresenteerd

22.04.2010 - De AFM is gisteren naar buiten gekomen met een nieuw toetskader voor hypotheken. Ze waren daar al een tijdje mee bezig, nu ligt er dan een definitief verhaal. Natuurlijk gaan we daar op Hypotheek-Weetjes.nl uitgebreid op in.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Allereerst de vraag: wat betekent dit AFM-verhaal nu? Zijn dit dan ook echt de nieuwe regels? En gaan die per direct in? Nou nee, niet helemaal. De AFM is geen wetgever, en om tegen overtredingen op te treden moeten de regels in de wet zijn opgenomen. Dat doet het Ministerie van Financiën.

Demissionair minister Jan Kees de Jager staat achter het nieuwe toetskader en is van plan het snel te verwerken in een Algemene maatregel van bestuur. DE regels zouden dan begin 2011 in werking treden. Maar er klinken veel protestgeluiden vanuit de Tweede Kamer, waar De Jager eerst op zal moeten reageren.

De banken zijn ook tegen, die vinden het veel te betuttelend dat er op detailniveau wettelijke regels gesteld gaan worden. In de Wet op het financieel toezicht (de Wft) staat  dat er geen onverantwoorde kredieten mogen worden verstrekt. De banken hebben samen een Gedragscode opgesteld, om ervoor te zorgen dat dit ook niet gebeurt. Die Gedragscode biedt volgens de AFM echter veel te veel ruimte voor overkreditering, vandaar dit nieuwe toetskader.

De komende tijd zullen we de verschillende aspecten uit het toetskader de revue laten passeren. Een onderwerp dat gisteren voor veel ophef zorgde, is het toepassen van andere inkomensnormen. Tot op heden is er één inkomensnorm, die voor alle typen huishoudens wordt toegepast. Daardoor kunnen alleenstaanden hetzelfde lenen als een gezin met kinderen - bij hetzelfde bruto jaarinkomen. Daar komt verandering in: bij het bepalen van de inkomensnorm wordt rekening gehouden met de samenstelling van het huishouden. Omdat het leven in een gezin met kinderen nu eenmaal duurder is dan voor een alleenstaande. Zit wat in? De politici in de Tweede Kamer vinden van niet. 

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en gaan in de komende weken uitgebreid in op de voorgestelde aanpassingen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: AFM, gedragscode, hypotheek, hypotheek advies, hypotheekregels, tophypotheek, tussenpersonen
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 12212
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |