hypotheek offerte vergelijking


Veel media snappen weinig van hypotheken

27.04.2010 - Als er iets interessants gebeurt op het gebied van hypotheken, zoals de nieuwe hypotheekregels die worden aangedragen door de AFM, wordt dat natuurlijk gebracht door alle media. Alleen niet altijd correct.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Neem nu de maximale hypotheek die verstrekt wordt op basis van de waarde van de woning. De media concluderen uit de nieuwe regels dat er in de toekomst minder geleend mag worden dan nu. Omdat de maximale verstrekking omlaag gaat van 125% naar 112%. Ze vergelijken alleen appels met peren en hebben dat niet door. De VEH reageert hierop om duidelijkheid te geven en wij doen graag met ze mee.

Er zijn twee maatstaven die gebruikt kunnen worden bij het bepalen van de maximale hypotheek: de koopprijs en de executiewaarde. Daar zit een behoorlijk verschil tussen: de executiewaarde ligt zo tussen de 85% en de 90% van de verkoopwaarde.

De maximale verstrekking is nu ofwel 125% van de executiewaarde, ofwel 112% van de koopsom (met NHG). Stel nu dat je een woning koopt voor € 200.000. Dan komt 112% van de koopsom neer op € 224.000.

De executiewaarde zou bij 90% uitkomen op € 180.000. Bij een maximale verstrekking van 125% van de executiewaarde komt dat uit op € 225.000. Dat ligt dus gewoon op hetzelfde niveau als 112% van de koopsom.

Het nieuwe aan de maximale verstrekking zoals de AFM die voorstelt, is het versneld aflossen van de kosten koper. De 12% van de koopsom, of 25% van de executiewaarde, die geleend wordt boven de prijs die je voor het huis betaalt. Dat bedrag moet in de eerste zeven jaar afgelost gaan worden (of opgebouwd aan kapitaal). Dat zorgt voor een hogere last in de eerste hypotheekjaren, maar verlaagt het risico op het overhouden van een restschuld bij verkoop.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: executiewaarde, hypotheeksom, hypotheken, maximale hypotheek, overwaarde, vereniging eigen huis
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5411
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Hypotheekregels afhankelijk van kabinetsformatie

Een tijdje geleden presenteerde de AFM een voorstel voor nieuwe regels rondom de hypotheekverstrekking. Het was aan Jan Kees de Jager om daar iets mee te doen. Toen werd het stil.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |