hypotheek offerte vergelijking


Toch geen lagere hypotheek voor gezinnen

12.05.2010 - Onlangs werd het nieuwe Toetskader voor hypotheken door de AFM gepresenteerd. Dat gaf een dag behoorlijke ophef in de media, inmiddels is het alweer stil rondom de regels voor hypotheekverstrekking.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wat vast zal verdwijnen uit het pakket regels, voordat het geaccepteerd wordt, is het onderscheid dat gemaakt wordt tussen leenmogelijkheden voor gezinnen en voor alleenstaanden. Alhoewel demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager dit in eerste instantie verdedigde, kwam hij al snel terug op dit standpunt. Dat moest wel: eigenlijk was iedere Tweede Kamerfractie wel tegen, inclusief zijn eigen CDA.

Dat onderscheid zal er dus niet gaan komen. VVD-kamerlid Frans Weekers zei hierover: 'Zo meteen voelt iemand zich verplicht eerst een huis te kopen en dan kinderen te krijgen.' Tja. Daar zit op zich wel iets in, maar niemand valt erover dat bij het verstrekken van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten onderscheid gemaakt wordt naar de gezinssituatie. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat gezinnen met kinderen in een dure levensfase zitten, waarbij er vaak weinig ruimte is om tegenvallers op te vangen. In die zin kan ik de AFM (en de eerste reactie van De Jager) wel volgen.

Er wordt ook geredeneerd dat gezinnen in de praktijk echt niet vaker problemen hebben met het betalen van de hypotheeklasten. Tenminste, dat stellen de banken. Dus de gezinnen betalen kennelijk relatief netjes - wat niet wil zeggen dat ze er geen problemen mee hebben. Alleen zullen de prioriteiten bij een gezin anders gesteld worden. Waar een jonge alleenstaande de hypotheekbetalingen misschien eerder in de soep zal laten lopen, zal de verantwoordelijke ouder er wel voor zorgen dat de woonlasten betaald worden. Die kan immers bij escalatie niet makkelijk bij mensen aankloppen voor een dak boven het hoofd.

De AFM is erg bezig met het opstellen van regels om mensen te beschermen tegen te hoge leningbedragen en te hoge maandlasten. De banken en de burgers willen echter graag vrijheid en flexibiliteit behouden om hypotheken te regelen die afgestemd zijn op hun persoonlijke situatie. Die flexibiliteit verdwijnt naarmate de regels strakker worden. Maar ja, de branche heeft zelf laten zien eigenlijk niet met die vrijheid te kunnen omgaan - zo stelt de AFM. Er zijn veel te hoge hypotheken verstrekt waardoor mensen nu in de problemen komen.

Wat is wijsheid? Banken en consumenten de vrijheid geven om overeenkomsten te sluiten die ze allebei wensen? Of is dat vragen om problemen omdat consumenten huizen willen kopen die eigenlijk te duur voor ze zijn, en banken die wel willen financieren omdat ze er goed geld mee kunnen verdienen?

Op dit moment worden er vast niet veel overkrediterende hypotheken verstrekt. Maar dat kan natuurlijk zo weer veranderen als economie en huizenmarkt weer aantrekken. En dan wil de AFM de consument graag beschermen tegen de oude overkrediteringspraktijken. Moet dat, of is het overdreven?

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4539
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |