hypotheek offerte vergelijking


Helft belastingvoordeel hypotheken voor rijken

13.05.2010 - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft opzienbarende cijfers gepresenteerd. De conclusie: in 2008 ging bijna de helft van het fiscale voordeel door hypotheekrente naar de rijkste huishoudens. Verrassend zeg!

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Natuurlijk is dat niet verrassend! Met het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek genieten degenen met het hoogste inkomen het grootste fiscale voordeel. Immers: de door de aftrek van hypotheekrente (na bijtelling van het eigenwoningforfait) komt er een negatief inkomen uit eigen woning. Dat is een aftrekpost in box 1, waardoor het belastbaar inkomen verlaagd wordt.

Wie een hoog inkomen heeft en ruim in de hoogste belastingschijf zit betaalt daar 52% inkomstenbelasting. Elke euro die afgetrokken kan worden betekent dan ook € 0,52% belastingvoordeel. Voor lagere inkomens is dat voordeel 42%, of in de eerste schijf zelfs maar 33,45%.

Tel daarbij op de wetenschap dat je met een hoger inkomen een hogere hypotheek kunt krijgen. En het feit dat mensen in de hogere inkomenscategorieën vaker een eigen woning bezitten (8 op de 10). Mensen met hoge inkomens hebben daardoor hogere hypotheeksommen, betalen dus hogere bedragen aan hypotheekrente. Hebben dan ook veel grotere aftrekposten.

Hogere aftrekposten die een groter percentage belastingvoordeel opleveren - tel uit je winst. Of eigenlijk die van de mensen met hoge inkomens. Het CBS heeft becijferd dat bijna de helft van het bedrag aan hypotheekrenteaftrek in 2008 terechtkwam bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens.

Een logische reactie van het ministerie van Financiën is dat deze groep rijke huishoudens ook het overgrote deel van de inkomstenbelasting betaalt. Maar liefst 88% van wat het Rijk aan inkomstenbelasting ontvangt, komt bij deze groep vandaan.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: aftrekken hypotheekrente, hypotheek, hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek, hypotheekrentetarieven
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8290
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |