hypotheek offerte vergelijking


Jan Modaal tussen wal en schip?

20.05.2010 - Goedkope huurwoningen zijn binnenkort niet meer bereikbaar voor mensen met een modaal inkomen. De Europese Commissie stelt dat zij niet meer mogen huren via een woningcorporatie, maar de vrije huurmarkt op moeten. Of een woning kopen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wat is dat eigenlijk, een modaal inkomen? Hier wordt het gesteld op € 33.000. Als je dat of meer verdient, mag je per 1 november niet meer via een corporatie huren. De corporaties zouden oneerlijke concurrentie voor de vrije huurmarkt zijn.

Er is op zich wel iets voor te zeggen. Het is het verschijnsel van het 'scheefwonen': mensen met een behoorlijk inkomen die in een goedkope huurhuis wonen. Ze zouden wel meer kunnen betalen, terwijl goedkope huurwoningen schaars zijn en mensen met lagere inkomens er moeilijk aan kunnen komen.

Maar de vrije huurmarkt is duur. Een huur van € 800 is gemiddeld en dat is toch wel een fors bedrag bij een modaal inkomen. Natuurlijk is er een alternatief: kopen. Maar daarmeek omt Jan Modaal dan toch ook weer niet heel erg ver. Even simpel gerekend: bij een inkomen van € 35.000 bruto per jaar kun je grofweg € 157.500 aan hypotheek lenen (4,5 x het inkomen). Daar kun je toch in de meeste regio's in Nederland geen behoorlijk huis kopen.

Dus - valt Jan Modaal hier dan niet een beetje tussen wal en schip? De vreemde situatie waarin huren heel duur is, voor hetzelfde bedrag aan huur een forse hypotheek bekostigd zou kunnen worden, maar die hoge hypotheek kan niet verstrekt worden vanwege de strengere regels.

Wij zijn niet tegen die strengere regels, dat voorop gesteld. Een hoge huur betalen is natuurlijk ook iets heel anders dan een hoge hypotheeklast hebben. Bij een dalend inkomen krijg je (meer) huurtoeslag, waardoor de netto lasten afnemen. Terwijl bij een eigen woning het belastingvoordeel afneemt bij een dalend inkomen, waardoor de netto lasten toenemen. Bovendien loop je bij een eigen woning nog het risico op waardevermindering en een lastig te verkopen woning als het misgaat - terwijl je een huurwoning gewoon kun opzeggen.

Alleen: de gemiddelde huur van € 800 op de vrije huurmarkt geeft geen recht op huurtoeslag (max huur € 647) . En een inkomen van € 33.000 trouwens ook niet (max € 29.125).

Kortom: de modaal verdienende Nederlandse gezinnen lijken hier een beetje tussen de wal en het schip te vallen. Hoe zeiden ze dat vroeger? Te groot voor een servet, te klein voor een tafellaken. Ofzo.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huren, huurprijs, huurwoningen, hypotheek, hypotheeksom, verhuren
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: jam | Geplaatst op 25 januari 2011 om 23:12
ja we zijn weer terug bij de jaren 50 van de vorige eeuw
getrouwde stelletjes die moesten inwonen bij iemand en alleenstaanden een kamer konden huren in een pension .
de koophuisprijzen stegen de laatste jaren enorm , iemand op leeftijd die zijn huis met 600% winst heb verkocht gingen daarna heerlijk in een huurwoning zitten met een superbankrekening
woonjaren in vorige woning speelde ook een rol .
en nu dit!!! zelfs voor jonge mensen die nog thuis wonen omdat ze al enige jaren reageren op woningnet ,maar steeds buiten de boot zitten.
Wat een zooitje!!!

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11205
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |