hypotheek offerte vergelijking


Hypotheekrenteaftrek en de standpunten van de politieke partijen

25.05.2010 - Alle politieke partijen hebben al hun speerpunten in het partijprogramma samengevat en zijn nu onderling met elkaar in debat. Wie er straks als sterkste uit de bus komt, mag in ieder geval zijn borst nat maken wat betreft het onderwerp: hypotheekrenteaftrek.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De politieke partijen hebben ieder zo hun eigen opvatting over wat er met de hypotheek rente aftrek moet gebeuren. Maar welke partij wil nu wat precies? Wij hebben alles nog eens voor u op een rijtje gezet zodat duidelijk is waar zowel links als rechts naar toe wil met de renteaftrek.

De SP gaat voor een gegarandeerde hypotheekrenteaftrek van 42% voor hypotheken tot maximaal  €350.000. Deze regeling zal geleidelijk over een periode van 10 jaar worden uitgesmeerd, waarbij het zo snel mogelijk aflossen van de hypotheekschuld extra zal worden aangemoedigd. Ook worden de aftrek van pensioenpremies gemaximeerd tot 1,5 x modaal.

ChristenUnie gaat voor totale aanpak van de woningmarkt en bekijkt de hypotheekrenteaftrek samen met het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting. De reden waarom deze maatregelen destijds zijn opgesteld, lijkt volgens ChristenUnie achterhaald. ChristenUnie vind het huidige pakket aan maatregelen onevenwichtig en noemt het zelfs onrechtvaardig

Onder het bewind van Femke Halsema stevent GroenLinks af op geleidelijke afschaf van de hypotheekrenteaftrek. Eerst zal de maximale hypotheek aan banden worden gelegd en daarna de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afgebouwd worden naar nul. Daarna zijn ook het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting aan de beurt. Zij beogen het minder scheppen van schulden en meer doorstroming in de huizenmarkt. GroenLinks laat de waarde van de eigen woning meetellen met de vermogensbelasting waarbij een vrijstelling geldt ter hoogte van de gemiddelde waarde van een huis.

D66 stemt voor hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Als gevolg van hervorming zal het eigen woning bezit weer gestimuleerd worden. Dit bereiken ze door uit te gaan dat iedere hypotheek na een periode van 30 jaar wordt afgelost en alle inkomensgroepen 30% hypotheekrenteaftrek in mindering mogen brengen.

De VVD behoudt de hypotheekrenteaftrek, maar stelt wel maatregelen voor met betrekking tot de overdrachtbelasting en de Onroerend Zaakbelasting. Zo wordt de overdrachtsbelasting gehalveerd naar 3% en komt aan de Onroerend Zaakbelasting een wettelijk maximum. De verruiming van hypotheekrenteaftrek wordt verlengd tot 2015. Ook wil de VVD een verlaagd BTW-tarief invoeren die dienen voor onderhoud en verbeteringen aan de woning.

Het CDA wil graag de hypotheekrenteaftrek behouden en laat zien in hun partijprogramma dat zij hier niet aan gaan morrelen. Hypotheekrenteaftrek is een effectief instrument om de woningmarkt verder te stimuleren en bevordert doorstroming.  Zij geven aan dat hypotheekrenteaftrek eigen woningbezit stimuleert en het daarbij behorende vermogensopbouw.

De PvdA geeft aan wel degelijk te zijn voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Het is een té grote last voor de schatkist van het rijk en maakt het starters extra moeilijk om een huis te kunnen kopen. PvdA vind dat hypotheekrenteaftrek grote leningen in de hand werkt met hoge risico’s voor de woningmarkt wanneer de huizenprijzen respectievelijk stijgen of dalen. Ook vinden ze het onrechtvaardig dat vermogende huizenbezitters meer ondersteuning krijgen vanuit de overheid dan de minder bedeelde medeburger.

 

 

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: afschaffing, aftrekken hypotheekrente, CDA, eigenwoningforfait, Femke Halsema, fiscale aftrekbaarheid, Groen Links, huiseigenaren, huizenmarkt, hypotheekrenteaftrek, partijprogramma, PvdA, SP, VVD
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Jan van de Pol | Geplaatst op 08 juni 2010 om 12:36
Hallo als ze de hypotheekrenteaftrek willen wijzigen moeten ze dat maar doen met nieuwe en de oude laten bestaan zoals ze zijn afgesloten persoonlijk tot het einde van zijn of haar leven.'n ieder die dan een nieuwe afsluit weet dan dat er geen voordeel meer is.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10962
Er zijn 14 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Hypotheekregels afhankelijk van kabinetsformatie

Een tijdje geleden presenteerde de AFM een voorstel voor nieuwe regels rondom de hypotheekverstrekking. Het was aan Jan Kees de Jager om daar iets mee te doen. Toen werd het stil.

Lees verder

Voordelig schenken voor verbouwing of aflossing

Per 1 januari 2010 is de Successiewet behoorlijk veranderd. Bij schenkingen is er nu een verhoogde vrijstelling, als ouders hun kinderen geld geven voor de aankoop van een woning. Dat geld mag in de toekomst ook gebruikt worden voor een verbouwing, en voor aflossing van de hypotheek.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |