hypotheek offerte vergelijking


Na koopsubsidie ook startersleningen op

27.05.2010 - Een paar weken geleden werd duidelijk dat de pot voor de Koopsubsidie echt leeg was. Inmiddels is ook het budget voor de Startersleningen onverwacht helemaal op. Wat betekent dit voor de woningmarkt?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Waar de Koopsubsidie-regeling oorspronkelijk tot 2012 zou lopen,was begin dit jaar al bekend dat het beschikbare geld zo ongeveer eind mei op zou zijn. Dat bleek iets sneller te gaan dan verwacht: veel mensen wilden op het laatste nippertje nog snel gebruik maken van de subsidieregeling.

De communicatie over het einde van de koopsubsidie was zo slecht, dat ruim 1.300 kopers dachten er nog voor in aanmerking te komen, terwijl dat al niet meer het geval was. De Tweede Kamer wil dat deze huizenkopers alsnog de subsidie toegekend krijgen, omdat zij anders in grote problemen kunnen komen. Als de datum voor de ontbindende voorwaarden in de koopopvereenkomst al verlopen is, kunnen ze immers niet zomaar de koop terugdraaien.

Nu maakte het Stimulieringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SvN) gisteren bekend dat ook het budget voor de startersleningen op is. In de afgelopen tijd is het aantal aanvragen daarvoor verviervoudigd, en ging het beschikbare geld er snel doorheen. Vanuit deze pot werd de helft van de kosten van startersleningen vergoed, de andere helft werd gefinancierd door de gemeentes.

De startersleningen zijn nu niet per definitie onmogelijk, maar de gemeentes zullen de kosten nu helemaal zelf moeten dragen. De kans is natuurlijk groot dat de beschikbaarheid van startersleningen daardoor een stuk kleiner wordt. Lang niet alle gemeenten hebben de mogelijkheid voor een starterslening. Bovendien hebben diverse gemeenten die wel meedoen, de regeling al eerder tijdelijk op non-actief gezet. Je kunt wel raden wat er gaat gebeuren nu het Ministerie van VROM niet meer meebetaalt!

Wat gaat dit allemaal doen met de huizenmarkt? Is het niet zo dat de beweging die er nog inzit vooral bij starters vandaan komt? Door het wegvallen van de Koopsubsidie en de Starterslening wordt het voor deze starters steeds lastiger om een huis te kopen. Daardoor raken bestaande woningbezitters hun woning lastiger kwijt, wat weer een negatief effect zal hebben op de toch al magere doorstroming.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheken, Koopsubsidie, starters hypotheek, startersregeling
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6920
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Koopsubsidie-mislopers hebben pech gehad

Wie dacht alsnog in aanmerking te komen voor Koopsubsidie, omdat hij behoort tot de 1353 aanvragers die achter het net visten toen het budget op was, komt van een koude kermis thuis.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |