hypotheek offerte vergelijking


Verlengen hogere NHG-grens?

01.06.2010 - Vorig jaar zomer werd de maximale koopsom van een woning, om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) na veel wikken en wegen eindelijk verhoogd. Tijdelijk, aangezien het bedoeld was als middel om de tobbende woningmarkt uit het slop te trekken.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De NHG-grens werd opgehoogd van € 265.000 naar € 350.000. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen vindt nu dat deze hogere grens langer moet blijven gelden, dus ook in 2011.

Er wordt flink gebruik gemaakt van de hogere grens, zo blijkt uit onderzoek. Er werden sowieso al veel meer hypotheken afgesloten met NHG in de drie kwartalen na 1 juli 2009: maar liefst 50% meer dan voorheen. Van die hypotheken met NHG vielen er 8.000 in de categorie de er eerder niet voor in aanmerking zou zijn gekomen, dus tussen de € 265.000 en € 350.000. Dat was 12% van het totaal aantal hypotheken met NHG in die periode.

Een logische conclusie is dat zonder de hogere grens, het aantal garanties 12% lager zou zijn geweest. Daarmee is niet gezegd dat er dan ook zoveel minder woningen verkocht zouden zijn. In ieder geval een deel van de kopers zou de woning vast ook hebben aangeschaft als ze niet in aanmerking waren gekomen voor NHG. Feit is wel dat ze met NHG een lagere rente betalen en waarschijnlijk een veiliger hypotheekconstructie hebben, vanwege de eisen. Bovendien zijn ze beschermd tegen het risico op een restschuld, dat je loopt als jouw woning verkocht moet worden en de hypotheek hoger is dan de opbrengst. Tenminste, als de financiële problemen die de verkoop veroorzaken, buiten hun schuld zijn ontstaan.

De directeur van het WEW, Karel Schiffer, zal het nieuw te vormen kabinet vragen om een verlenging van de hogere NHG grens. Banken en politiek zijn er blij mee, dus dikke kans dat dit er wel van gaat komen. Toch zijn wij wel benieuwd naar het werkelijke effect voor de huizenmarkt. Hoeveel woningen zijn er nu meer van eigenaar gewisseld, door die hogere NHG-grens? Die vraag wordt tot nu toe nog nergens beantwoord.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheek afsluiten, nationale hypotheek garantie (NHG), NHG grens, wonen, woningmarkt, woonlasten
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 9054
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |