hypotheek offerte vergelijking


Voordelig schenken voor verbouwing of aflossing

16.06.2010 - Per 1 januari 2010 is de Successiewet behoorlijk veranderd. Bij schenkingen is er nu een verhoogde vrijstelling, als ouders hun kinderen geld geven voor de aankoop van een woning. Dat geld mag in de toekomst ook gebruikt worden voor een verbouwing, en voor aflossing van de hypotheek.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De Successiewet regelt de fiscale behandeling van erfenissen en schenkingen. Bij schenken is het altijd al zo geweest dat er voor een schenking van ouders aan kinderen een eenmalig verhoogde vrijstelling goed - als het kind tussen de 18 en 35 jaar oud is. Daar is ook altijd veel gebruik van gemaakt. In 2009 bedroeg die verhoogde vrijstelling € 22.760 (tegenover de standaard belastingvrije schenking van € 4.556 voor ouders aan kinderen).

Met het ingaan van de nieuwe Successiewet is de standaard eenmalig verhoogde schenking aangepast naar € 24.000. Maar dat bedrage kan verhoogd worden tot € 50.000, als het geld besteed wordt aan de aankoop van een huis of de financiering van een studie.

Het plan van minister Jan Kees de Jager van Financiën is nu om de bestedingsdoelen voor die € 50.000 uit te breiden. Ook het betalen van onderhoud of verbetering aan het huidige onderkomen gaat tot de mogelijkheden behoren. En het aflossen van de hypotheekschuld. Hij heeft hierover deze week een plan naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dat 'huidige onderkomen' is nog niet helemaal helder... moet dat een eigen woning zijn of kan het ook om een huurwoning gaan? Niet dat het verstandig is om voor veel geld te verspijkeren aan een huurwoning, maar sommige mensen willen dat toch.

En het aflossen van de hypotheek....daar moet je natuurlijk wel mee oppassen. Immers, iedere euro die je aflost op je hypotheek kun je later niet meer fiscaal aftrekbaar uit de stenen halen. Tenminste, als de regeling rondom de hypotheekrenteaftrek ongewijzigd blijft. Zou het dan misschien ook in een depot mogen, om de inleg van een bankspaarrekening of een kapitaalverzekering mee te financieren? Dan komt de hypotheekrenteaftrek niet in gevaar, maar wordt het geld toch gebruikt voor de aflossing van de hypotheek. Uiteindelijk.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huurwoningen, hypotheek, hypotheekrenteaftrek, Successiewet
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (2)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Dirk Siekmans | Geplaatst op 24 september 2010 om 18:34

Is een belasting vrije schenking, van ouders aan kinderen, voor verbouwing aan het bestaande woonhuis gebonden aan de leeftijd grenzen van 18 tot 35 jaar. Ik heb vernomen dat deze maatregel al per direct is ingevoerd. Wat als het kind ouder is dan 35 jaar en waarom een grens trekken, de maatregel is dacht om de bouw /werkgelegenheid op te krikken. Mvrgr. Dirk Siekmans


Beste Dirk,
Zie http://www.hypotheek-weetjes.nl/nieuws_608.htm!
Met vriendelijke groet,
Redactie Hypotheek-Weetjes
Door: Fred | Geplaatst op 08 november 2010 om 22:30
Beste,

In het artikel staat de schenking storten in het bankspaardepot als een vraag. Mag dit nou?

Dank

FredZelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 12607
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |