hypotheek offerte vergelijking


Gemeenten stappen uit NHG

22.06.2010 - De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was bij de invoering de opvolger van de gemeentegarantie voor hypotheken. Nog steeds dragen de gemeenten op de achtergrond een stuk risico voor de NHG-hypotheken. Maar niet lang meer.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De gemeenten zijn helemaal niet blij met die verantwoordelijkheid. Hypotheken met NHG zijn immens populair. Voor zover er op dit moment hypotheken afgesloten worden, is een erg groot deel met Nationale Hypotheek Garantie. De premie die de woningeigenaren moeten betalen voor die garantie is nog steeds erg laag, al is die behoorlijk verhoogd in de afgelopen jaren. De kas van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is inmiddels wel goed gevuld, maar was als heel veel mensen er een beroep op moeten doen? Dan kan die kas ook snel leegraken, en dan zijn de gemeenten dus 'achtervang' voor de benodigde gelden.

Dat risico is de gemeenten veel te groot. Dat bleek al eerder, toen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aangaf dat de kosten van NHG voor de consument veel te laag waren. De verhoging van het garantiebedrag naar € 350.000, die vorig jaar werd doorgevoerd, was voor de gemeenten ook onacceptabel. Daarom is toen al afgesproken dat de gemeenten garant zouden staan tot € 258.000, en het Rijk voor de resterende gelden.

Vanaf 1 januari 2011 doen de gemeenten helemaal niet meer mee in de garantie voor nieuwe hypotheken. Het Rijk draagt dan het gehele risico als achtervang voor de stichting WEW. De rol van de gemeenten is daarmee niet volledig uitgespeeld: ze blijven garant staan voor de hypotheken die tot en met eind 2010 worden verstrekt.

Is dit flauw van de gemeenten? Niet echt. Het risico lijkt misschien op een afstand niet zo groot, maar als je naar de cijfers kijkt is er wel iets voor te zeggen. Eind 2008 zat er 400 miljoen euro in het fonds van het WEW, maar de garantie gold voor maar liefst 1 miljoen hypotheken. Met een totale waarde van.... bijna 100 miljard euro.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6193
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |