hypotheek offerte vergelijking


Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

01.07.2010 - Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Stel nu dat DSB Bank destijds inderdaad die bankvergunning niet had gekregen, had jou dan nooit die nare DSB hypotheek aangesmeerd kunnen worden? Had DSB hypotheken kunnen verstrekken als er geen bankvergunning was geweest?

Op de website van De Nederlandsche Bank staat een prachtige omschrijving van een 'bank': "Van een bank is sprake indien men zijn bedrijf maakt van het buiten besloten kring ter beschikking verkrijgen van opvorderbare gelden van anderen dan professionele marktpartijen, en van het voor eigen rekening verrichten van kredietuitzettingen. 

Door de bankvergunning kon DSB Bank spaargelden aantrekken, en uitzetten in leningen en hypotheken. Er zijn ook wel organisaties waar je een hypotheek kunt afsluiten, die zelf geen bankvergunning hebben. Die verstrekken dan alleen geen eigen geld, in de termen van DNB: 'ze verrichten de kredietuitzettingen niet voor eigen rekening'. Soms zijn het bemiddelaars, soms bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen die geld van een ander mogen wegzetten. Dat moet dan altijd wel volgens de regels van de club waar het geld vandaan komt, dat is logisch.

Dus had DSB hypotheken kunnen verstrekken volgens de verstrekkingsnormen zoals ze dat deden? Zwaar overkrediteren om maar van die veel te dure en vaak onnodige koopsompolissen te verkopen? Op variabele rente afsluiten, om de klant snel daarna op te zadelen met veel hogere lasten dan voorgespiegeld? Wij zouden verwachten van niet.

Uiteindelijk zijn dus niet alleen de grote spaarders en die met achtergestelde deposito's gedupeerd door het feit dat DSB onterecht een bankvergunning kreeg. Ook heel veel mensen met een hypotheek hadden niet in die zware problemen gezeten als DSB niet voor eigen rekening hypotheken had mogen verstrekken.

Zou dit niet een claimregen tegen De Nederlandsche Bank tot gevolg gaan hebben?

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: de nederlandsche bank, DSB Bank, hypotheek, variabele hypotheekrente
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6791
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |