hypotheek offerte vergelijking


Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

06.07.2010 - Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Als een koopovereenkomst tekent, staat daarin beschreven op welke datum de sleutel overgedragen zal worden. Dan moet alles geregeld zijn: de notaris moet het hypotheekgeld van de bank gekregen hebben, om de verkoper te kunnen uitbetalen. Voordat het zover is, moet er een hoop gebeuren. Uiteindelijk draait het om het 'finaal akkoord': de mededeling van de bank, dat ze de hypotheekstukken helemaal in orde hebben bevonden. En zelfs daarna kan er nog steeds vertraging optreden.

In de koopovereenkomst staan als het goed is ook ontbindende voorwaarden. Voor de hypotheek erg belangrijk: de financiering moet voor de datum waarop nog ontbonden kan worden, rond zijn. Vaak staat die datum op een maand, en dat is behoorlijk krap. Want niet alleen moeten er allerlei documenten aangeleverd en beoordeeld zijn (waar heel vaak iets mee mis is), ook moeten de bijbehorende verzekeringen geaccepteerd zijn. Een probleem in de medische acceptatie kan een flinke vertraging opleveren. Of in de inkomensgegevens... er kan van alles aan de hand zijn.

Idealiter moet het zo zijn dat het finaal akkoord er al is als de ontbindende voorwaarden verlopen. Vaak is dat niet het geval, dan is het belangrijk om de datum van die ontbindende voorwaarden te verschuiven. Doe je dat niet, dan loop je gewoon een risico. En de hypotheekadviseur moet hier heel goed op letten en je daarbij begeleiden.

Nu zie ik een verhaal over een rechtszaak, waarin de levering van de woning niet op tijd en uiteindelijk helemaal niet doorging. Alle partijen hebben steken laten vallen: de bank, de hypotheekadviseur en ook de klant. De vraag is dan wie er uiteindelijk aansprakelijk is. Daar is natuurlijk niet één uitspraak over te doen, het is helemaal afhankelijk van de situatie. De klant kan niet alle verantwoordelijkheid bij de hypotheekadviseur leggen, en de adviseur kan niet alles afdoen als 'eigen verantwoordelijkheid van de klant'.

De hypotheekadviseur moet wel aan zijn zorgplicht hebben voldaan, en alles professioneel hebben bewaakt en gecommuniceerd. Er zijn er genoeg die daar wat te gemakkelijk mee omgaan. Die al roepen dat een hypotheek in orde is als alle stukken binnen zijn. Maar die zijn dan nog niet goedgekeurd, dus het is nog helemaal niet in orde.

Tot slot: de bank kan naar de notaris ook nog een voorbehoud maken, in deze zaak ging het om de vraag of de woning in de afgelopen zes maanden 'het voorwerp is geweest van meer dan één levering'. In een half jaar meer dan één keer verkocht, het is niet gek dat een bank daar vraagtekens bij zet en de boel dan nader wil onderzoeken. In het kader van eventuele fraude natuurlijk. Ook nog iets dat de overdracht verder kan vertragen!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: adviseurs, financieren hypotheek, hypotheek, hypotheekadviseurs
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 16200
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verder

Hypotheekregels afhankelijk van kabinetsformatie

Een tijdje geleden presenteerde de AFM een voorstel voor nieuwe regels rondom de hypotheekverstrekking. Het was aan Jan Kees de Jager om daar iets mee te doen. Toen werd het stil.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |