hypotheek offerte vergelijking


Die schimmige variabele hypotheekrente

08.07.2010 - Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wat is er aan de hand? Iedere bank mag haar eigen methode aanhouden voor het vaststellen van de rentetarieven. Zo ook voor de variabele hypotheekrente. Het is dus niet zo dat de variabele rente bij elke hypotheekbank op dezelfde manier wordt vastgesteld. De verschillen zijn enorm!

De meest duidelijke methode is als de rente duidelijk gekoppeld is aan de Euribor-rente, met daar een vaste opslag bovenop. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je altijd nagaan of de rente die jou in rekening gebracht wordt, wel klopt. Bij sommige geldverstrekkers bleek die vaste opslag echter niet zo vast. Ook bij Obvion bleek dit niet zo vast te zijn: de opslag werd eind 2008 zomaar opeens verhoogd met 0,7%. Daar ontstond veel commotie over. Een tijd later deed Fortis iets soortgelijks.

Andere banken, met als veelgenoemd voorbeeld SNS Bank, maken het nog veel bonter. De variabele hypotheekrente wordt er volledig willekeurig vastgesteld, en was op een x-moment meer dan het dubbele van de laagste rente. Niet vreemd dat SNS klanten zich flink benadeeld voelden.

ING Bank heeft een zuivere manier van vaststellen van de variabele rente, veel klanten van ING waren de vooral in 2009 bijzonder te spreken over hun rente. Dit alles kun je goed terugvinden in de vele reacties onder dit artikel.

De AFM is deze ongelijkheid in de hypotheekwereld ook al een tijdje een doorn in het oog. Nu komt minister Jan Kees de Jager dan met een voorstel, om de transparantie bij de variabele hypotheekrente te bevorderen. Het is dus niet zo dat er één manier van vaststellen komt (dan zou het niet meer uitmaken waar je de hypotheek onderbrengt),  maar er komen wel regels over de manier waarop het rentetarief wordt vastgesteld, hoe het is opgebouwd. En - zeker niet onbelangrijk - over de risico's van een variabele rente voor je hypotheek.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheekrente, hypotheekverstrekkers, ing bank, obvion, rentetarieven, SNS reaal, variabele hypotheekrente
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Nico | Geplaatst op 11 augustus 2010 om 12:04
Ik heb destijds mijn maximale hypotheek berekend op de site van De Hypotheekshop. Zo kreeg ik een duidelijk beeld over hoeveel ik verantwoord kon lenen.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8063
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |