hypotheek offerte vergelijking


Hypotheek verplicht annu´tair aflossen in 30 jaar?

15.07.2010 - De ideeën om de woningmarkt vooruit te helpen blijven binnenkomen. Nu zijn er drie adviesraden van ministeries, die het nieuwe kabinet alvast willen adviseren. Hun plan: verplicht het annuïtair aflossen van de hypotheek binnen 30 jaar. Wordt meteen de hypotheekrenteaftrek aangepakt. Of niet?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŰle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De hypotheekrenteaftrek heb je nu al voor een periode van maximaal 30 jaar. Alleen mag je in die 30 jaar de rente over de volledige financiering ieder jaar aftrekken. De adviesraden van de ministeries van VROM, Landbouw en Verkeer & Waterstaat stellen voor om die aftrek annuïtair af te bouwen.

Dick Hamhuis was de projectleider voor dit rapport. Hij stelt dat de ministeries de consument willen stimuleren om hun schulden te verlagen en eigenwoningbezit willen bevorderen. Een verplichte annuïtaire aflossing zou dat bewerkstelligen. Bovendien zou het de vastzittende woningmarkt op korte termijn helpen. Banken zouden volgens hem eerder hypotheken verstrekken, waardoor mensen eerder kopen.

Opvallend is dat Hamhuis stelt dat hiermee de hypotheekrenteaftrek niet wordt aangepakt. 'Daar nu aan sleutelen, is onverstandig.' Daarom zou het volgens hem voor de VVD wellicht ook een interessante optie kunnen zijn.

In onze ogen zou dit toch wel degelijk een beperking van de hypotheekrenteaftrek inhouden. Je kunt mensen immers niet werkelijk verplichten hun lening af te lossen. Als banken hen het geld willen (blijven) uitlenen en ze er qua inkomen goed voor zijn, kunnen ze hun hypotheek op zich wel in stand houden. Alleen wordt het behoorlijk onvoordelig als de hypotheekrenteaftrek wel annuïtair wordt afgebouwd.

Of is het idee dat iedere hypotheekvorm waarbij minder dan annuïtair afgelost wordt, wettelijk verboden wordt? Dat zou wel erg van de betutteling zijn. Zullen we mensen wel de vrije keuze laten op welke manier ze hun financiering willen vormgeven? Fiscale randvoorwaarden: ja, wettelijk verplichten: nee.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Evert Schut | Geplaatst op 16 juli 2010 om 10:39
Dit voorstel zou desastreus zijn. Ik sta op het punt om een huis te kopen van circa 450.000 euro, waarvan ik over 20 jaar ongeveer de 200.000 wil aflossen. Ruim voldoende om een onverwachte drastische prijsdaling op te vangen als je moet verkopen. Als ik 100% zou moeten aflossen met een annuiteiten hypotheek wordt het huis mij te duur, zeker als ik aan het eind van de looptijd bijna geen aftrekbare rente betaal maar wel veel aflossing en bovendien een stuk minder inkomen heb (over 12 jaar ga ik met pensioen). Dan zoek ik maar een goedkoper huis. Ik denk niet dat ik een uitzondering vorm, niemand lost momenteel volledig af. Verkopers in deze prijsklasse hebben het al erg moeilijk om hun huis kwijt te raken, dit voorstel zal m.i. leiden tot het volledig in mekaar zakken van het duurdere huizen segment! En van de rest van de economie: als mensen plotseling van de een op de andere dag een substantieel percentage van hun netto inkomen moeten afdragen aan aflossing, dan houden ze domweg veel minder over om leuke dingen van te doen. Gevolg: de Nederlandse consumentenmarkt zakt als een plumpudding in mekaar. Met een geleidelijke afbouw van renteaftrek heb ik geen moeite, dan kan de economie zich geleidelijk aan aanpassen.
Een beter idee is om niet de rente maar de aflossing aftrekbaar te maken!
Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŰle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8330
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annu´teitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |