hypotheek offerte vergelijking


VEH: hypotheekadviseurs niet transparant

20.07.2010 - Transparantie is tegenwoordig hét toverwoord in de financiële dienstverlening. Volgens de Vereniging Eigen Huis slagen hypotheekadviseurs er niet in om echt goede informatie te geven over hun dienstverlening in beloning.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De pijlen van de VEH zijn niet gericht op de hypotheekadviseurs op zich, maar op hun informatieverstrekking. Sinds 1 juli 2009 zijn hypotheekadviseurs verplicht om klanten bij de eerste kennismaking een zogenaamd 'dienstverleningsdocument' te geven. DVD in het kort, dat heeft bij financieel advies dus niets met films te maken.

In een DVD moet de adviseur heel duidelijk aan de klant vertellen wat ze doen en wat ze daarvoor krijgen. In officiële termen: 'de aard en rijkweidte van de dienstverlening en de beloning die hier tegenover staat'. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de financiële bijsluiter is niet voorgebakken hoe het DVD eruit moet zien. Dat maakt het bijzonder lastig om de prijs-kwaliteitsverhouding van verschillende adviseurs met elkaar te vergelijken, stelt de VEH. Het DVD zou dan ook nauwelijks gebruikt worden door consumenten. Mislukt, vindt de Vereniging Eigen Huis.

Waar baseren ze dat op? Ze hebben de DVD's van 24 tussenpersonen onderzocht en concludeerden dat deze op verschillende punten niet aan de richtlijnen van de AFM voldoen. Zo wordt er heel vaak niet vermeld hoeveel uren er besteed worden aan een hypotheekadvies. Ook wordt er heel vaag gedaan over de nazorg die de klant mag verwachten, als de hypotheek eenmaal loopt. Bovendien staat bij de provisievermelding meestal een percentage, terwijl een bedrag in euro's de voorkeur verdient. En vaak is niet duidelijk dat de tussenpersoon de provisie niet volledig in één keer ontvangt. Een groot deel krijgt hij immers in gedeelten tijdens de looptijd (doorloopprovisie), terwijl de klant wellicht in de veronderstelling leeft dat alles in één keer betaald wordt (afsluitprovisie).

Interessant onderzoek, waarmee de kwaliteit van de DVD's in de gaten gehouden wordt. De vraag is alleen: vindt de consument dit alles echt interessant? Was het maar waar! De meesten zullen het document nooit inkijken. Niet omdat het niet duidelijk is, maar omdat het ze weinig uitmaakt. Dat de DVD nauwelijks gebruikt wordt, komt echt niet alleen door een het gebrek aan uniformiteit. Een gebrek aan interesse is waarschijnlijk een belangrijker oorzaak.

 

 

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7181
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |