hypotheek offerte vergelijking


Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

27.07.2010 - Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het onverkoopbare zit hier niet in het ontbreken van geïnteresseerde kopers. Het probleem is dat die geïnteresseerde kopers voor veel woonboten tegenwoordig geen hypotheek meer kunnen krijgen. Niet omdat ze onvoldoende inkomen hebben, of BKR coderingen of iets dergelijks - maar omdat de ligplaats niet aan de eisen van de geldverstrekker voldoet.

Verreweg de grootste bank op de markt voor woonboothypotheken is ING, dat is al sinds jaar en dag het geval. Alleen heeft ING haar beleid voor het financieren van woonboten een paar jaar geleden veranderd. Was het voorheen geen probleem als de ligplaats van een particulier werd gehuurd, tegenwoordig kan dat niet meer. Alleen als er een ligplaatsvergunning is van en een huurovereenkomst met een overheidsinstelling (gemeente, provincie, waterschap), dan is financiering mogelijk.

Daar zitten die woonbooteigenaren dan, die van een particulier de ligplaats huren. Dat komt vaak genoeg voor, vooral buiten de steden. Als ze een koper hebben gevonden voor hun woonboot, woonark of watervilla - moeten ze maar hopen dat die daarvoor de financiering rond kan krijgen. Want bij het wegvallen van ING als geldschieter, zijn er nog maar heel weinig opties over. Lokale Rabobanken doen nog weleens wat, en de Frieslandbank. En dat was het dan ook wel.

En als de koper de financiering niet voor elkaar kan boksen? Dat is dan erg jammer voor de koper, maar zeker ook voor de verkoper. Die zit dan immers min of meer gevangen in zijn woonboot. Je zou denken: dat is een mooi gat voor een andere geldverstrekker om in te springen. Maar het financieren van woonboten is behooriljk specialistisch en bewerkelijk, daar zitten de meeste banken helemaal niet op te wachten.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheken, ing bank, Rabobank, woonboten
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (3)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: pe-opleidingen.nl | Geplaatst op 12 augustus 2010 om 08:27
dan binnenkort maar een flink aantal woonboten opkopen en doordraaien :)Door: Reactie | Geplaatst op 13 augustus 2010 om 07:28
Dit is een zeer ongenuanceerd artikel. Het betreft slechts een zeer gering aantal woonboten waarmee mogelijk problemen zijn. Het overgrote deel is prima te financieren.Door: Arie L | Geplaatst op 23 augustus 2010 om 12:42

Beste, Als eigenaar van een woonboot kan ik het bericht "woonboot onverkoopbaar" volledig onderschrijven. Er komt nog een probleem bij n.l. dat de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan dat geen enkele woonboot, woonark, water villa of hoe u het ook wilt noemen nog aangemerkt kan worden als onroerend goed maar altijd roerend goed is en blijft hoe u het ook met de wal verbind. Meneer "reactie" slaat de ( loop ) plank dus aardig mis, mogelijk een makelaar ;-) Vr. Gr. Arie L


Beste Arie,


Inderdaad een makelaar...


Redactie Hypotheek-Weetjes
Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10431
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Na koopsubsidie ook startersleningen op

Een paar weken geleden werd duidelijk dat de pot voor de Koopsubsidie echt leeg was. Inmiddels is ook het budget voor de Startersleningen onverwacht helemaal op. Wat betekent dit voor de woningmarkt?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |