hypotheek offerte vergelijking


Executiewaarde wordt niet meer gehaald

29.07.2010 - De executiewaarde die in een taxatierapport staat, werd altijd als onrealistisch laag gezien. Maar niets is minder waar. Inmiddels brengen huizen bij gedwongen verkoop zelfs minder op.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Een notaris vertelt in het FD dat hij de huizen die hij langs ziet komen bij gedwongen verkoop, gemiddeld 10% minder opleveren dan de executiewaarde. Dat komt doordat vastgoedhandelaren, die de veilingen van woningen beheersen, veel minder geïnteresseerd zijn in de woningen.

Dat is niet erg verwonderlijk. Het interessante voor de handelaren was om gebruik te makvan de regeling dat je de overdrachtsbelasting terugkrijgt als je een woning binnen zes maanden alweer doorverkoopt. Ze kochten een woning op een veiling, lieten die in een noodtempo opknappen en verkochten die vervolgens snel door. Dat lukt in de huidige woningmarkt veel minder makkelijk, en als de zes maanden verstreken zijn is de constructie financieel opeens veel minder interessant.

Een gedwongen verkoop levert tegenwoordig dus vaak nog ruim minder op dan de executiewaarde. Dat is een extra strop voor de banken, die uiteindelijk overgaan tot die exeucutieverkoop. Immers hoe lager de opbrengst, hoe groter de restschuld die overblijft. En die restschuld is niet eenvoudig terug te halen bij de oud-eigenaar. Die zat tenslotte al zodanig in de financiële problemen, dat hij de hypotheeklasten niet meer betaalde. Anders was die gedwongen verkoop niet nodig gewest. Maar ja, als de bank langer wacht met verkopen, loopt de achterstand van de klant alleen maar verder op, dat is ook geen oplossing.

Zou dit tot gevolg hebben dat banken nog wat moelijker gaan doen bij het verstrekken van hypotheken? De voorkeur ligt nu al sterk bij NHG-hypotheken, waarbij het risico op restschuld niet voor rekening van de bank komt. Deze tendens zal waarschijnlijk wel invloed hebben op de hoogte van de getaxeerde executiewaardes. En daarmee op de maximaal te verkrijgen hypotheek (als dit zonder NHG is).

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11738
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |