hypotheek offerte vergelijking


Kartelvorming op hypotheekmarkt?

24.08.2010 - Het is er toch van gekomen: de NMa gaat een uitgebreid onderzoek doen naar de Nederlandse hyotheekmarkt. Komen de te hoge hypotheekrentes simpelweg door onderlinge afspraken?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het zou toch wat zijn zeg... nog een schandaal voor onze financiële wereld erbij. Onderlinge afspraken, kartelvorming tussen de Nederlandse banken... wij kunnen ons er niet veel bij voorstellen. Maar wie weet, het is in ieder geval altijd prima als er goed gekeken wordt naar de gang van zaken op onze hypotheekmarkt. Als dat een lagere hypotheekrente tot gevolg heeft is dat natuurlijk alleen maar prettig.

We hebben steeds geconstateerd: ja, de hypotheekrente blijft relatief wel erg hoog hangen. Maar we konden dat wel beredeneren. Met de onzekerheid over de woningmarkt en de huizenprijzen, de stijgende werkloosheid en te verwachten explosie van gedwongen verkopen, lijkt het verklaarbaar dat banken niet staan te springen om hun gelden in hypotheken met enig risico weg te zetten. Dus zijn ze voorzichtig met verstrekken en doen ze niet heel hard hun best om de goedkoopste te zijn.

Als niemand zijn best doet om de goedkoopste te zijn blijven de prijzen hoog, dat is logisch. Dat is dan gewoon marktwerking, vraag en aanbod. Een aantal Tweede Kamerfracties, maar ook de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis, twijfelen echter aan die verklaring. Die vermoeden dat er weleens meer kan spelen, zoals een pact tussen de geldverstrekkers in Nederland. Want als die onderling afspreken dat ze hun rentes hoog houden, maken ze allemaal een hele mooie marge. Maar dat soort afspraken mogen niet, dan hebben we het over kartelvorming.

Wij zijn heel benieuwd waar de NMa mee komt na dit onderzoek!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6400
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |