hypotheek offerte vergelijking


Banken nergens bang voor

26.08.2010 - Dat de NMa op bezoek gaat komen om de hoogte van de hypotheekrentes te onderzoeken, daar worden de banken niet bang van. Ze hebben niets te verbergen, stellen ze.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Toevallig was het gisteren tijd voor de publicatie van de halfjaarcijfers van de Rabobank en SNS Reaal. Dat kwam mooi vlak na het moment dat de NMa aankondigde een onderzoek te gaan doen naar de hypotheekrente in Nederland. De beide banken maken zich helemaal geen zorgen over dit onderzoek, zeggen ze.

Bert Bruggink van de Rabobank noemt het zelfs 'een dolkomisch verhaal'. SNS-bestuurder Ference Lamp stelde dat de rentemarge op hypotheken 'zeer sterk genormaliseerd' is. In de kredietcrisis was die marge hard achteruit gegaan. Er zijn periodes geweest waarin er op de hypotheekrente eigenlijk werd ingeleverd door de banken. Niet alleen door de crisis, maar ook langer geleden.

Rabo noemt als voorbeeld 2006, omdat dat jaar gebruikt wordt als vergelijkingsmateriaal voor de rentemarges. Niet gek dat die nu veel hoger zijn dan toen, vindt hij. Toen ging het niet om de verdiensten op hypotheken, maar alleen om het marktaandeel. Door heel veel hypotheken te verkopen haalden ze klanten binnen, waaraan vervolgens betaal-, spaar- en verzekeringsproducten werden verkocht. Daar zaten de verdiensten in destijds, niet in de rentemarge op die hypotheken.

In een artikel in De Telegraaf wordt ook nog door de Rabobank toegelicht dat veel verhalen omtrent het aantrekken van gelden door banken gewoon niet kloppen. Ze kunnen geen hypotheken verstrekken vanuit het ECB-geld. Daarvoor is het tarief inderdaad maar 1%, maar dat is kortlopend - daar mogen geen langlopende hypotheken mee gefinancierd worden. Ook de rente op staatsobligaties is niet representatief voor de hypotheekrente. Die rente is heel laag - maar banken betalen voor aan te trekken geld aanmerkelijk meer. Het wantrouwen tussen de banken onderling is echt nog niet weg.

Kortom: wat betreft Rabobank en SNS Reaal is het NMa onderzoek onnodig, de kartelwaakhond zal er volgens hen niets uithalen omdat de banken niets verkeerd doen. Wij zijn nog steeds benieuwd!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4965
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |