hypotheek offerte vergelijking


Woningmarkt krijgt voorschot

01.09.2010 - Alhoewel het nog geen Prinsjesdag is, zijn er toch alvast wat plannen voor 2011 bekend gemaakt: plannen om de woningmarkt te stimuleren. Zouden ze werken?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het Belastingplan 2011 wordt op Prinsjesdag (derde dinsdag van september) tegelijk met de Miljoenennota gepresenteerd. Deze plannen zijn onderdeel van dat Belastingplan 2011, maar worden toch nu al aangekondigd. Waarom? Het persbericht van de ministers stelt 'Vanwege het belang voor de woningmarkt."

Overduidelijk is dat de woningmarkt wel een impuls kan gebruiken. De demissionair ministers De Jager (Financiën) en Middelkoop (Wonen) hebben daarom een pakket van maatregelen opgesteld, dat het herstel van de markt moet bevorderen. Dat zou goed zijn voor al die mensen die hun woning al zo lang in de verkoop hebben staan, en zeker ook voor de bouwsector.

Wat gaan ze doen? Allereerst blijft de verhoogde NHG grens ook in 2011 gelden. Bij aankoop van een woning kan dus ook volgend jaar nog NHG aangevraagd worden tot €350.000 in plaats van de eigenlijke grens van €265.000.

Daarbij maken ze het goedkoper om te verbouwen of te renoveren. Het BTW-tarief hiervoor wordt in de periode tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 gesteld op het lage tarief van 6% in plaats van het hoge tarief van 19%.

Wie dubbele lasten heeft doordat hij ongewild twee woningen bezit, houdt een jaar langer recht op aftrek van de hypotheekrente voor beide hypotheken. Deze regeling vervalt eind 2012.

De tegemoetkoming voor de hypotheekrenteaftrek voor woningen die tijdelijk verhuurd zijn geweest, wordt verlengd tot eind 2012.

Dan de overdrachtsbelasting. Wordt die eindelijk afgeschaft of verlaagd? Neeeee.... de doorverkoopregeling wordt uitgebreid. Die regeling houdt standaard in dat bij een woning die wordt gekocht en binnen een half jaar weer wordt doorverkocht, bij de doorverkoop alleen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden over de winst. Voor het jaar 2011 wordt deze termijn van zes maanden uitgebreid naar twaalf maanden.

Wat vinden we hiervan?

Die NHG-grens, dat zat er dik in en de kans is natuurlijk groot dat de grens uiteindelijk permanent op €350.000 komt te staan. Er zijn dan immers alweer een paar jaren verstreken sinds de laatste verhoging, dus zo gek is dat niet.

Die BTW maatregel is wel fijn voor de bedrijven die zich bezighouden met verbouwen en renoveren: die kunnen ongetwijfeld een toename van klussen tegemoetzien in de komende periode. Dat scheelt immers aanzienlijk in de kosten van een verbouwing, 13% is niet niks! Het is natuurlijk de vraag of dat mensen niet alleen maar aanzet om in hun huidige woning te blijven wonen en die op te knappen. Maar goed, het is ook bij aankoop prettig als er nog veel aan de woning moet gebeuren.

De maatregelen met de hypotheekrenteaftrek zijn prettig. De mensen die met een woning zitten die maar niet verkocht wordt, terwijl ze wel al een andere hebben, kunnen die steun wel gebruiken. Of het de woningmarkt stimuleert is alleen maar de vraag... een verlaging van de vraagprijs laat zo alleen maar langer op zich wachten. Maar ja, we zitten nu eenmaal niet te wachten op een hausse aan executieveilingen.

Tot slot die overdrachtsbelasting.... tja... als ze de woningmarkt echt willen stimuleren, kunnen ze die maar beter (al dan niet tijdelijk) afschaffen!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 9025
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |