hypotheek offerte vergelijking


Rentemiddeling kan helpen

07.09.2010 - De hypotheekrente is eigenlijk al jaren erg laag. Okay, er is een opleving geweest - maar relatief bekeken was ook toen het niveau van de rente nog steeds laag. De jaren met lage rente verstrijken en aan die maandlasten raak je gewend. Maar wat bij een stijging?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het kan makkelijk zo uitpakken dat de hypotheekrente, op het moment dat jij je rentevastperiode moet verlengen, een stuk hoger ligt dan waartegen je de lening jaren geleden hebt afgesloten. De meeste mensen kiezen wel voor de zekerheid van een langere rentevastperiode, ook gestimuleerd door de beoordelingsregels, maar ook die periode komt een keer aan zijn eind. En dan? Betaalde je 4%, wordt het opeens 6%. Dat betekent wel een toename van 50% van het bedrag dat je aan hypotheekrente moet betalen!

Als je dat soort stijgingen moeiteloos kunt dragen, is er niets aan de hand. Maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom is het verstandig om de renteontwikkeling wel in de gaten te houden. Bij een stijgende rente zou je zeggen: ik laat mijn lage rente lekker ongemoeid. Toch kan het juist dan verstandig zijn om die rente open te breken.

Met rentemiddeling, de naam zegt het al, kun je de lastenstijging veel minder heftig maken. Heb je nog een paar jaar recht op een lage rente, is de rente nu wat hoger, kun je een rente er tussenin afspreken voor een nieuwe rentevastperiode. De rente wordt gemiddeld. Jouw recht op de lager rente voor de resterende jaren wordt meegenomen, en de huidige rente voor de nieuwe rentevastperiode. Daarmee heb je dan weer voor een behoorlijke periode de zekerheid van vaste maandlasten. Helemaal geen gek idee toch?

Het voelt misschien wat gek, om vrijwillig te kiezen voor hogere maandlasten dan je op dit moment betaalt. Je gaat toch in de winkel ook niet spontaan meer betalen voor je boodschappen, omdat de prijzen misschien wel gaan stijgen in de toekomst? Dat is natuurlijk waar, maar op de kosten van je boodschappen heb je een stuk meer invloed. Die invloed heb je nauwelijks op je hypotheeklast, terwijl daaraan een erg groot deel van je maandelijks te besteden euro's opgaan. Het is dus zaak om heel zorgvuldig om te gaan met die maandlast van je hypotheek. Vooral als je niet erg ruim in je financiën zit.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: B de Vries | Geplaatst op 11 oktober 2010 om 10:31

Mijn 5j rentevaste periode á 4% verliep op 1 sept 2010. Ik kreeg op 30 juli 2010 een ongunstig voorstel a 5.75% voor de volgende 5j periode.Ik vind dat de bank(ING)mij te laat en onvolledig heeft geadviseerd, zeker als ze in een voorstel ook de nieuwe NHG regels hadden verdisconteerd(hypotheeksom is 300000).Zijn ze tekort geschoten? Graag een reactie,B de Vries


Geachte heer/mevrouw De Vries,


Netjes is het natuurlijk niet, om zo laat met een verlengingsvoorstel te komen. Daarmee ontneemt de bank u in feite de kans om naar een ander te gaan. Maar niet helemaal: u had ook kunnen kiezen voor een variabele rente (indien mogelijk), zodat u daarna vrij bent om over te sluiten. Of zo kort mogelijk vast, wat u een jaar de tijd zou geven om een goede beslissing te nemen.


Nieuwe NHG-regels zijn alleen van toepassing bij de aankoop van een nieuwe woning (oversluiten met NHG, dan is het maximum nog steeds € 265.000), dus die zijn niet relevant.


Met vriendelijke groet,


Redactie Hypotheek-Weetjes
Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 13391
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |