hypotheek offerte vergelijking


Rabobank op het matje

05.10.2010 - De AFM heeft een boete van € 150.000 uitgedeeld aan de Rabobank. Wegens het verstrekken van te hoge hypotheken, en onzorgvuldig advies bij woonlastenverzekeringen. Betekent dit dat Rabobank erg fout is?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Welnee! In zoverre: de Rabobank heeft zich niet veel anders opgesteld in de markt dan de meeste andere partijen. De AFM kan flink cashen als ze iedere adviseur en geldverstrekker gaat beboeten, die weleens hypotheken heeft verstrekt die volgens de mening van vandaag te hoog was. Dan kan iedereen in de financiële wereld boetes gaan verwachten.

Het probleem is dat AFM nogal achter de feiten aanloopt. En dat de regels rondom hypotheekverstrekking niet hard geformuleerd zijn. Er is immers zoiets als de 'explain' regeling. Die houdt in dat banken een hogere hypotheek mogen verstrekken dan standaard volgens de Gedragscode toegestaan, als ze daarvoor een goede onderbouwing hebben.

In de zaken van de Rabobank die zijn beboet, was die onderbouwing er wel - maar werd die achteraf door de AFM afgekeurd. Tja. Dat is natuurlijk lastig: als je van te voren niet goed weet wat er wel en niet mag, hoe kun je dan de regels goed volgen? Ja, door altijd binnen de grenzen van de Gedragscode te blijven. Dan kun je net zo goed die explain-ruimte afschaffen.

Dat gebeurt natuurlijk ook in de aanscherping van de regels, zoals de AFM die voor ogen heeft met het nieuwe Toetskader Hypothecaire Financieringen. Daarin staat veel duidelijker beschreven in welke gevallen er van de Gedragscode mag worden afgeweken. Het aantal situaties waarin mensen een hogere hypotheek kunnen krijgen dan 'standaard' neemt daarmee sterk af.

De Rabobank is het niet eens met de boete, maar gaat er niet tegen in beroep. Het is immers lastig om te gaan discussiëren over de interpretatie van de vage regels. Het ging trouwens om hypotheekaanvragen van hoogopgeleide starters op de arbeids- en woningmarkt. Vanuit het uitgangspunt dat het salaris van een pas afgestudeerde HBO-er of doctorandus in de eerste jaren heel snel stijgt, heeft de Rabobank dergelijke starters meer hypotheek verstrekt dan volgens de standaard berekening met hun huidige inkomen. Klinkt logisch, zou je zeggen. Maar de AFM vond dus van niet.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Voortman | Geplaatst op 05 oktober 2010 om 22:42
Ik zou graag ook dat De Hypotheker onder de loep wordt genomen...Ik heb
onzorgvuldig advies bij het afsluiten van de woonlastenverzekeringen gekregen en bij een verhoging van mijn hypotheek voor verbouwing, wat blijkt dat dit niet onder nhg valt...Mijn hypotheek valt niet in z'n geheel onder nhg, daar kwam ik na 5 jaar achter.....Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6405
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |