hypotheek offerte vergelijking


Ruimere hypotheek voor nieuwbouw?

14.10.2010 - De bouwlobby wil graag dat de AFM in het toetskader voor hypotheken een ruimere factor toepast voor nieuwbouwwoningen. Niet de gebruikelijke 4,5x het bruto jaarinkomen, maar 5,2x. Daarmee zijn mensen dan eerder in staat een nieuwbouwwoning te kopen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Nou ja, eigenlijk zijn ze dan in staat meer te betalen voor een nieuwbouwwoning, omdat ze meer hypotheek kunnen krijgen. Het is de organisatie NVB Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers, die dit in een brief aan de AFM en verschillende andere clubs die zich bemoeien met hypotheekverstrekking voorstelt.

Lekker verwarrend trouwens, dat deze vereniging NVB heet. We hebben immers nog een NVB: de Nederlandse Vereniging van Banken. Maar dat is dus niet de NVB waar we het hier over hebben.

Het belang is overduidelijk. De projectontwikkelaars en bouwbedrijven willen graag dat er meer nieuwbouw verkocht gaat worden. Die markt ligt behoorlijk stil en dat is vinden ze natuurlijk niet leuk. Als mensen wat meer kunnen lenen voor een nieuwbouw- dan voor een bestaande woning, zullen ze misschien eerder voor nieuwbouw kiezen. Omdat ze dan een net wat mooier huis kunnen kopen.

De redenering is ook duidelijk en overigens helemaal niet nieuw. Nieuwbouwwoningen zijn energiezuiniger dan veel bestaande woningen. Door de lagere energielasten is er meer ruimte over in het financiële maandplaatje van de eigenaar van een nieuwbouwwoning, dan bij anderen. Die ruimte kan dan benut worden voor extra hypotheeklasten.

Het gekke is: de AFM heeft hieraan in haar toetskader allang aandacht besteed. Niet specifiek aan nieuwbouwhuizen, maar wel aan energiezuinige huizen. Het ging daarbij om huizen met minimaal een energielabel A.

Dus wat moeten die bouwers doen, om te bereiken dat potentiële kopers in aanmerking komen voor een hogere hypotheek dan standaard? Huizen met energielabel A bouwen! Of de prijzen eens echt verlagen misschien? Want de prijzen van nieuwbouwwoningen zijn dan wel gemiddeld met 18% gedaald, maar daarvan was maar 7% een echte prijsdaling. De andere 11% komt voort uit kleiner en goedkoper bouwen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5628
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |