hypotheek offerte vergelijking


NMa vindt marge hypotheken te hoog

02.11.2010 - Eind augustus kwam de NMa met de mededeling dat ze onderzoek gingen doen naar de gang van zaken op de hypotheekmarkt. De eerste resultaten zijn bekend.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het is nog niet het volledige onderzoek, dat nu gepubliceerd is. En natuurlijk zijn de media stelliger dan de NMa zelf. De Telegraaf kopte op de voorpagina met 'Banken verdacht van prijsafspraak'. Dat is helemaal niet gezegd, maar trekt wel lekker de aandacht.

De constatering van de NMa is dat de marges in de hypotheekrente wel hoog zijn. Hoog ten opzichte van het verleden (de afgelopen anderhalf jaar veel hoger dan in de periode van 2004 tot 2009) en ook hoog ten opzichte van het buitenland.

De NMa heeft het helemaal niet over prijsafspraken. Die heeft het over de mogelijkheid dat deze hoge marges 'kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking'. Dat is dan weer niets nieuws, dat er weinig marktwerking is. Niet zo gek, als 75% van de markt in handen is van vier grote spelers.

Drie van die vier grote spelers zijn in de crisis overeind gehouden door staatssteun. Het grappige is dat het hen daarom door Brussel verboden is om als prijsvechter in de markt te staan. Dus ze mogen helemaal niet concurreren op prijs. Waarom zou die vierde (Rabobank) dan wel de tarieven omlaag gooien? Ze zouden wel gek zijn!

Ergens volgend jaar komt de NMa met een uitgebreid eindrapport over de marktwerking op de hypotheekmarkt. De uitkomst lijkt al behoorlijk duidelijk. Te weinig marktwerking, maar geen kartelvorming of andere vormen van echte prijsafspraken. Ik ben vooral benieuwd of ze denken daar iets aan te kunnen doen. Je kunt immers moeilijk nieuwe concurrenten de markt op dwingen...

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4703
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |