hypotheek offerte vergelijking


Minder hypotheek voor lagere inkomens

09.11.2010 - Zoals ieder jaar, worden de regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) per 1 januari weer aangepast. Die wijzigingen hebben soms grote gevolgen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Zo komt er ieder jaar een nieuwe 'financieringslasttabel'. Dit is een tabel, waarin aangegeven wordt welk percentage van het bruto inkomen volgens de NHG-normen 'verwoond' mag worden - de woonquote. Aan de hypotheeklasten besteed mag worden dus.

Je ziet altijd wel verschuivingen in die tabel. Voor volgend jaar is het duidelijk dat de woonquotes voor lagere inkomens behoorlijk lager zijn dan dit jaar. Eigenlijk staan alle percentages wel wat lager, maar bij de lage inkomens extreem. Wie in een lagere inkomensklasse zit kan daardoor flink minder lenen voor de aankoop van een huis, dan op dit moment.

Een voorbeeldje. Bij een bruto jaarinkomen van € 20.000 staat bij een rente van 5,5% in 2010 een woonquote van 30,3%, in 2011 is dat nog maar 24,5% Een verschil van bijna 6%! Om dat even duidelijk te maken in bedragen:

30,3% betekent een maximale hypotheek van € 88.942 en
24,5% betekent een maximale hypotheek van € 71.916

Nu denk je misschien: daarvoor kun je toch geen huis kopen? Is zo, maar die woonquotes worden toegepast op het totale inkomen. Als de één € 20.000 verdient, en de ander € 15.000, wordt de woonquote gehanteerd die bij het hoogste inkomen hoort. Dus niet bij het opgetelde inkomen. Bij een totaal inkomen van € 35.000 betekent die verlaging van de woonquote een aanpassing van de maximale hypotheek van € 155.647 naar € 125.853.

Is er maar één partner die werkt, en die verdient in zijn of haar eentje € 35.000 bruto, dan komt de maximale hypotheek uit op € 155.647 (2011), terwijl dat in 2010 nog € 162.839 is.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 9138
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |