hypotheek offerte vergelijking


Hypotheekgarantie te goedkoop?

25.11.2010 - Nederland is dol op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar die is dan ook, in de ogen van De Nederlandsche Bank, veel te goedkoop. 't Mag wel wat meer gaan kosten, vinden ze.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Voor NHG op je hypotheek, betaal je op dit moment 0,55% aan borgtochtprovisie. Dat wordt berekend over het hypotheekbedrag, dus bij een hypotheek van € 300.000 betaal je € 1.650 voor de garantie. Dat klinkt als heel wat, maar het levert je ook een behoorlijk voordeel op. Omdat banken normaal gesproken geen risico lopen op deze hypotheken, betaal je als klant een ruim lagere rente. Een verschil van 0,5% ten opzichte van een volledige financiering zonder NHG is heel normaal. De kosten van NHG heb je dan in iets meer dan een jaar terugverdiend.

Dat is dan ook eigenlijk wel heel goedkoop. Toch vindt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de NHG uitvoert, niet dat de kosten omhoog hoeven. Ze hebben een behoorlijke buffer om gedeclareerde verliezen uit te betalen. In de ogen van directeur Karel Schiffer is die buffer van zo'n 700 miljoen euro echt wel voldoende. Alleen als er hele gekke dingen gebeuren (daling van de huizenprijs met 25% in combinatie met een werkloosheid van 10%) zou er een probleem kunnen ontstaan.

Toch vindt DNB dat de kosten omhoog moeten. De huidige premie zorgt voor een marktverstorende werking, stelt directielid Lex Hoogduin. Degenen die een huis kopen moeten bewuster met het risico van de hypotheek omgaan, en NHG zorgt ervoor dat ze dit niet hoeven.

Waar gaat het DNB nu eigenlijk om? 
Gaat het om de consument? Nee, want die heeft geen voordeel bij hogere kosten voor NHG.
Gaat het om de schatkist? Als we Schiffer mogen geloven niet: NHG kost de schatkist alleen in een uitzonderlijke situatie geld.
Gaat het om de huizenmarkt? Nee, want het verhogen van de kosten van NHG gaat zeker geen positieve uitwerking hebben op de markt. Alleen maar meer mensen die afzien van de aankoop van een woning.

Zou het niet zo zijn dat er vanuit de politiek via allerlei weggetjes aangestuurd wordt op een verdere daling van de huizenprijzen? Zonder grote schok, stiekem aan allerlei touwtjes trekken om ervoor te zorgen dat de prijs van een huis weer een beetje betaalbaarder wordt voor de gemiddelde Nederlander?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: Financieel Dagblad
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 3591
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |