hypotheek offerte vergelijking


Automatisch lagere rente bij hogere woningwaarde!

02.12.2010 - Bij hypotheken zonder NHG is de hypotheekrente afhankelijk van het 'verstrekkingspercentage'. Dat verandert in de loop der jaren, maar de opslag in de rente niet. Tenzij je er op het juiste moment om vraagt. Aegon gaat daar iets aan doen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het verstrekkingspercentage, dat is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de executiewaarde van de woning. Als de hypotheek gelijk blijft en de waarde van de woning stijgt, daalt het verstrekkingspercentage. En daarmee het risico dat de bank loopt, dat ze een oninbare restschuld overhouden bij gedwongen verkoop van de woning. Dat risico hebben ze vertaald in een hogere hypotheekrente - ook wel topopslag genoemd.

De 'renteklassen' zijn bijvoorbeeld 'tot 75% ew', '75-90% ew', '90-100% ew' en '100-125%ew'. Het zou dan ook logisch zijn om, als het verstrekkingspercentage daalt beneden zo'n grens van 100, 90 of 75%, een lagere hypotheekrente te betalen. Die topopslag is dan immers niet meer nodig om het risico van de bank af te dekken.

Dat is ook zo: de hypotheekrente kan dan omlaag. Niet bij elke bank kan dat op ieder moment. Vaak moet het vervallen van de topopslag aangevraagd worden bij het verlengen van de rentevastperiode. Maar wat als je de rente 20 of zelfs 30 jaar vast hebt staan? Dan moet je die topopslag dus veel te lang blijven betalen? Gelukkig zijn er ook banken, waar je tussentijds - met bewijs natuurlijk - kunt vragen om het verwijderen van onnodige opslagen.

Tot nu toe was er echter geen bank die uit eigen initiatief ging bekijken of de topopslag nog wel nodig is. Aegon heeft hierin de primeur: ze gaan automatisch de rente verlagen als blijkt dat de hypotheek in een andere renteklasse terecht is gekomen door een gestegen woningwaarde. Op kosten van Aegon wordt een modelmatige taxatie uitgevoerd.

Klinkt goed! Wat wij alleen nog niet helemaal duidelijk hebben, is met welke frequentie of op welke momenten die taxatie gebeurt. Als het alleen bij het verlengen van de rentevastperiode is, kan het nog tegenvallen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6031
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |