hypotheek offerte vergelijking


Toch geen beperking tophypotheek?

07.12.2010 - De NVB heeft van minister De Jager toch nog de kans gekregen om te komen met zelfregulering voor het aanscherpen van de hypotheekregels. Die kans lijken de banken aan te grijpen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het liefst zou de AFM een verbod op de tophypotheek zien. Helemaal geen hypotheken meer die uitkomen boven de woningwaarde. Woningkopers zouden de kosten koper gewoon uit eigen middelen moeten kunnen betalen, vindt de toezichthouder. Een voorstel tot zo'n verbod werd vorig jaar direct neergeknald, dus zijn ze nu gematigder.

Een hypotheek tot 112% van de koopprijs mag wel, maar het gedeelte boven de 100% moet dan wel binnen 7 jaar worden afgelost. Dat is gematigder dan een verbod, maar nog steeds niet bepaald handig voor de woningmarkt. Met name starters wordt het op die manier erg moeilijk gemaakt om een huis te kopen, aangezien die versnelde aflossing in de eerste 7 jaar leidt tot een veel hogere maandlast. En daarmee tot een veel lagere maximale hypotheek, dus tot minder mogelijkheden om een woning aan te schaffen.

De NVB werkt nu aan een alternatief voor de plannen van de AFM. In plaats van bovengenoemde regel zouden ze willen gaan voor een beperking van de aflossingsvrij te verstrekken hypotheken. Uiteindelijk wordt daar hetzelfde mee bereikt: er blijft minder hypotheek over ten opzichte van de waarde van de woning. Maar de extra last hoeft niet in 7 jaar genomen te worden - deze kan in het plan van de NVB gespreid worden over de hele looptijd.

Zal minister De Jager hiervan onder de indruk zijn? Verdere details van het NVB-voorstel zijn nog niet bekend, dus dat wordt nog even afwachten.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: FD
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Alex de Beste | Geplaatst op 15 december 2010 om 19:07
Wat mij verbaast is dat men er van uitgaat dat de huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen en een daling hoogstens tijdelijk zal zijn. Een daling wordt daarna snel weer goed gemaakt.

In die optiek is het ook niet nodig om hypotheek af te lossen. Een schuld inflateert namelijk vanzelf door de jaren heen, terwijl het onderpand alsmaar in waarde stijgt. Een huis fungeert dan als garantie tegen inflatie, mits je maar voldoende schuld kunt aangaan om een huis te kunnen kopen.

De afgelopen 20 jaar klopte dit inderdaad. Maar blijft dit zo?

De enorme prijsstijging is namelijk vooral veroorzaakt de ruime credietverlening door de banken, de fiscale regelingen en de grondpolitiek van de gemeenten. Daardoor is enerzijds een koopkrachtige vraag uitgelokt terwijl anderzijds het aanbod beperkt gehouden werd. Het gevolg was dat de huizenprijzen 20 jaar onafgebroken en exorbitant gestegen zijn.

Vroeger kreeg je een hypotheek die slechts 3,5 maal het hoogste inkomen bedroeg terwijl het normaal men ook moest aflossen en eigen geld moetst inbrengen.
Deze beperkingen zijn door de jaren heen tot 2008 steeds verder naar beneden bijgesteld. Toen kon je nog tot 8 x het gezamenlijk inkomen lenen, zonder aflossing en een onderpand (het huis) van slechts 80% van de lening.

Hoe je het ook wendt of keert: de credietverlening zal nooit meer worden wat het was. De hypotheek bedraagt nu nog maar 3,5 maal het gezamenlijk inkomen met een onderpand tot ca 90%. Nog ter discussie staat hypotheekverstrekking op het tweede inkomen, de hoogte van het onderpand en de aflossingsvrije lening. Ook de aftrekbaarheid kan alleen maar slechter worden. De hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen zal alleen maar afnemen.

Gevolg is prijsdruk op de huizenmarkt en deze zal nog lange tijd aanhouden.

Ook de rentestand kan alleen maar een negatieve invloed uitoefenen. Daalt deze verder dan dreigt er deflatie te ontstaan. Dan wil niemand nog een schuld aangaan. En omgekeerd, stijgt de rente weer dan neemt de betaalbaarheid van een woning verder af.

Dus waarom eigenlijk nu nog een huis kopen?
Het is nog nooit zo risicovol geweest.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4395
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |