hypotheek offerte vergelijking


Hypotheekalarm van IMF

16.12.2010 - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt dat wij te hoge hypotheken hebben. De stabiliteit van onze financiële sector zou erdoor bedreigd worden. En onze economie.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Is er iets bijzonders aan de hand dan? Nee! Het IMF maakt kennelijk iedere twee jaar een rapport, waarin de financiële situatie in Nederland afgezet wordt tegen de internationale standaarden. De conclusies daarvan zijn nu gepresenteerd, en dat is niets nieuws.

Twee jaar geleden, in 2008, kwamen ze namelijk met een soortgelijk verhaal. De gegevens kloppen hoor, dat is waar. Daar mogen we het IMF vast wel op vertrouwen. Eén van de conclusies is dat onze hypotheken ten opzichte van de huizenprijzen tot de hoogste van de wereld behoren.

Niet verrassend. Ons systeem van hypotheekrenteaftrek zorgt er al heel lang voor dat we niet gestimuleerd worden om op onze hypotheken af te lossen. Uiteindelijk is het netto immers bijna altijd voordeliger om tijdens de looptijd niet af te lossen, en tegelijk kapitaal op te bouwen om de schuld aan het eind van de looptijd (geheel of grotendeels) terug te betalen.

Wat ze eigenlijk zouden moeten doen bij dit soort berekeningen, is niet alleen kijken naar de openstaande hypotheekschulden, maar de opgebouwde kapitalen in kapitaalverzekeringen, op bankspaarrekeningen en in beleggingsportefeuilles - die bestemd zijn voor de aflossing van de hypotheken - er vanaf halen. Hoe zou de 'netto-loan-to-value ratio' dan uitkomen? Dat is eigenlijk veel interessanter.

De nieuwe hypotheekregels gaan de cijfers die dit alarm veroorzaken niet verzachten. Die kunnen immers ook zorgen voor een nog problematischer woningmarkt, waardoor de prijzen dalen. En dalende prijzen zorgen alleen maar voor een stijgende loan-to-value ratio.

Het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek, dat zou er wel verandering in kunnen brengen. Stel je voor dat je opeens de hypotheekrente niet meer af kon trekken. Dan gaan veel mensen dat opgebouwde vermogen waarschijnlijk in één keer gebruiken om de hypotheekschuld terug te brengen. Met als gevolg een lagere ratio en minder zorgen bij het IMF.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6313
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verder



Copyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |