hypotheek offerte vergelijking


Maximale hypotheek nog verder omlaag

14.01.2011 - Sinds 1 januari zijn de normen voor het krijgen van een hypotheek strenger geworden bij NHG: de woonquotes zijn vooral in de lagere inkomenscategorieën flink omlaag gegaan. Bovendien staat er een aanscherping van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen op stapel. Maar we zijn er nog niet....

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Als je dacht dat de hypotheekmarkt daarna wel weer even rustig zou blijven, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. 2011 is nog maar net begonnen, of Karel Schiffer (directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen, waar de Nationale Hypotheek Garantie uitgevoerd wordt) heeft het alweer over 2012. Zoals het er nu uitziet zullen de normen dan namelijk nog verder worden aangescherpt.

De achtergrond van deze uitspraak ligt in berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Daar is geconstateerd dat met name de hele lage inkomens van minder dan € 22.000 en tweeverdieners die samen tot € 40.000 per jaar verdienen, er enorm op achteruitgaan dit jaar.

Dat die groep er in hun maandbudget zo op achteruit gaat, heeft duidelijke gevolgen voor de leencapaciteit - de maximale hypotheek die ze kunnen afsluiten. De veranderende cijfers vertalen zich in nieuw woonquotes. Die woonquotes pakken dus bij de lagere inkomens straks nog lager uit dan nu al het geval is.

Dit is geen goed nieuws voor de mensen in die inkomensgroepen, maar ook niet voor de woningmarkt. De huizenmarkt kan wel een impuls gebruiken en die hoeft dus niet uit de hoek van de minderverdienenden (waartoe starters vaak behoren) verwacht te worden. Ook doorstromen wordt steeds lastiger, om dat heel veel mensen met de nieuwe regels niet eens meer in aanmerking komen voor de hypotheek die ze nu hebben. Laat staan voor het financieren van een woning die nog een slagje duurder is.

Het is allemaal heel logisch, dat banken, overheid en toezichthouders willen dat er minder makkelijk met het verlenen van kredieten wordt omgesprongen. De vraag is of we nu niet aan het doorslaan zijn, en zo de problemen van de huizenmarkt - en daarmee van veel huizenbezitters - alleen maar groter maken.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (3)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: JMH Verschuuren | Geplaatst op 18 januari 2011 om 18:50
Ja, inderdaad heeft u gelijk dat banken niet tot in het oneindige hypotheken mogen verstrekken, die norm moet inderdaad aangepast worden. Maar wat dacht u dan van de "huurprijzen"? Kennelijk mag iemand met een laag inkomen ..‚ā¨ 33164,- wel een huur betalen van minimaal ‚ā¨ 652,52! De zgn. Liberalisatiegrens! Dat is dan de norm die door hetzelfde ministerie BZK wordt bepaald. Op mijn schrijven kreeg ik zogezegd het commentaar van; appels met peren te vergelijken! Het is maar net vanuit welk standpunt je het bekijkt.Door: L Hogenes | Geplaatst op 19 januari 2011 om 21:57
Ook inderdaad voor de huurders is het krom en een nadeel...
Zet ze naast elkaar (kopers en huurders vergelijken) en het eind is zoek?
Waar zijn we mee bezig, waar beginnen we aan?! En nog belangrijker:"Waar is de grens...?"
Ik ben zelf starter, maar dan nog op kamers, met een laag inkomen (‚ā¨25879,-) en zal daar helaas ook nooit ver boven komen, ik bedoel een verdubbeling zit er niet in... Sta 4jaar ingeschreven voor een huurwoning en moet dus nog ongeveer 4jaar wachten voordat ik echt kans maak. Het minimaal huurbedrag begint bij ‚ā¨455,- en zal dus naar mijn idee alleen maar kunnen stijgen.
Ik krijg in mijn eentje nooit een hypotheek, al wel dan niet voor een leuk optrekje! Dat terwijl de berekeningen erop wijzen: Bij een hypotheek van ‚ā¨170.000,- en in het meest gunstige financiele geval, zou je een aflossing van zo'n ‚ā¨488,-p.m. hebben.
Ik begrijp dat het hier om twee totaal verschillende factoren gaat en ook snap ik dat er dingen moeten worden aangepast, m√°√°r wat is het probleem???
Als het om financien gaat is er geen probleem er zullen namelijk niet meer lasten door ontstaan...?!
Als ze strengere regels willen waarom dan niet beter screenen? Achtergrond checken naar wanbetalers, incasso, schulden etc. Misschien de lat hoger leggen voor mensen met een minimum inkomen door het eisen van een vaste fulltime baan (eventueel nog ? veel jaar in dienst). Ik noem maar een paar zijstraten.
In ieder geval komt het erop neer dat mensen zoals ik dus nog meer moeite moet doen om iets voor elkaar te boxen!
Een uitdaging is leuk, maar niet als er (bijna) geen finish te behalen is. De win-win situatie is hier namelijk ook niet meer van toepassing...Door: jacob korf | Geplaatst op 24 januari 2011 om 13:16
Ik sluit me bij de andere reacties aan. Hoe kan de woningmarkt ooit beter worden als er niet gestimuleerd wordt om een huis te kopen / huren? Ik kan op dit moment in vergelijking met een maand terug ipv 165000 nog maar 130000 lenen... Wat kan je deze dagen nog kopen voor 130000? Ze willen de kinderopvang verbeter maar vervolgens verplichten ze bijna iedereen om 40 uur te gaan werken met zulke lage opnames. Ik voorzie chaos dit jaar..Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10350
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |