hypotheek offerte vergelijking


Villabelasting verzacht

02.02.2011 - Een 'cadeautje van 20 miljard', wordt het door tegenstanders genoemd. Villabelasting een cadeautje? Nee, niet de belasting op zich, maar het feit dat de uitvoering ervan een stuk verzacht wordt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wat is dat, die 'villabelasting'? Het gaat hier om het extra eigenwoningforfait dat bezitters van dure huizen bij hun inkomen moeten optellen.

Een paar jaar geleden was het eigenwoningforfait eigenlijk standaard 0,55% van de waarde van de woning. Om meer belastinggeld binnen te halen, en de rijkere Nederlander daaraan relatief meer te laten bijdragen.

Tot en met 2008 was het eigenwoningforfait gemaximeerd, dat was in het voordeel van de villa-eigenaar. Vervolgens is per 2010 ingevoerd dat voor de dure huizen een hoger eigenwoningforfait geldt. De staffel voor het eigenwoningforfait werd uitgebreid met een extra regel. Het gevolg was dat de eigenaar van een woning met een WOZ-waarde van meer dan € 1.010.000 niet  0,55% moesten bijtellen over het meerdere, maar 0,8%.

Het plan was om die grens van iets meer dan 1 miljoen euro niet te indexeren. Als je er vanuit gaat dat de woningprijzen wel (wat) blijven stijgen, zou dat ervoor zorgen dat steeds meer huizen boven de grens uitkomen, en dus een hogere bijtelling krijgen.

Dat plan is nu losgelaten. Het grensbedrag waarboven meer belasting betaald moet worden, groeit wel mee met de inflatiecorrectie. Zo is de grens voor 2011 al opgetrokken naar € 1.020.000. Staatssecretaris Frans Weekers redeneert: anders vallen over 20 jaar ook huizen die nu € 450.000 waard zijn onder de hogere bijtelling.

Overigens blijft het tarief dat boven de grens geldt, wel verder stijgen. De 0,8% is al vervangen door 1,05%. Het is de bedoeling dat dit de komende jaren verder groeit tot 2,35% in 2016.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Dhr JC Kortekaas | Geplaatst op 19 februari 2011 om 15:41
De villabelasting is een wurgend eigenwoningforfait en is in 2010 ingevoerd en zal in 2016 maximaal 2,35 % van de woz-waarde zijn. Beneden de villagrens is dat 0,55%.
In 2011 is de villabelasting nog maar 1,05% boven de 1.000.020. In 2016 2,35%

In 2011 kost het indexeren van de villagrens de schatkist nog geen miljoen euro.

25.000 Villa‚Äôs boven de ‚ā¨1.100.020 krijgen een forfait dat 50 euro lager is. Met verontachtzamen van de wet Hillen en een percentage van 50% in Box 1, kost het de schatkist maximaal 25.000x ‚ā¨25= ‚ā¨ 625.000.
Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8709
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |