hypotheek offerte vergelijking


Gaat aflossingsvrij verdwijnen?

04.02.2011 - Is de aflossingsvrije hypotheek ten dode opgeschreven? Nou nee... maar de hoeveelheid geld die we aflossingsvrij kunnen lenen gaat wel afnemen, als het aan de Nederlandse banken ligt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De deadline stond op 1 februari. Voor die datum moesten de banken met een alternatief plan komen, als ze niet wilden dat de voorstellen van de AFM worden omgevormd tot wetgeving. Die voorstellen van de AFM... weet je het nog? Verstrekking maximaal 112% van de koopsom, en de 12% boven de koopsom moet dan in de eerste zeven jaar afgelost worden. Of opgebouwd. Gevolg: een behoorlijk hogere maandlast voor de woningkoper in de eerste jaren van de hypotheek.

De banken en diverse belangenverenigingen waren het hier meteen al niet mee eens. Daarom kregen de banken even de tijd om met een alternatief te komen. Eigenlijk was al vrij snel duidelijk in welke richting dat alternatief zou gaan. Vereniging Eigen Huis (VEH) liet in december al weten er voorstander van te zijn om niet 12% in de eerste zeven jaar af te lossen, maar maximaal de helft van de koopsom als aflossingsvrij aan te merken. Dat betekent dan, dat de rest van de hypotheek tijdens de looptijd afgelost moet worden.

Dit is nu precies het voorstel, waar de banken mee komen. Tenminste - of er nu al echt iets is ingediend bij het Ministerie van Financiën, dat is nog maar de vraag. Afgelopen woensdag stond in het FD dat het Ministerie nog niets ontvangen had. En dat is raar, want 1 februari is het toch echt al geweest.

In de media wordt het plan van de banken overigens weer vaak verkeerd vertaald. 'Helft hypotheek moet afgelost', kopt het Financieel Dagblad. En dat is natuurlijk onzin. Want: als je een huis koopt van € 300.000, dan mag je dus maximaal €336.000 lenen, en de helft van de koopsom (€ 150.000) mag overblijven als aflossingsvrije hypotheek. Gewoon de regels van NHG eigenlijk. Dan moet je dus € 186.000 aflossen, en dat is iets anders dan de helft van de hypotheek (€336.000 / 2 = € 168.000).

Bovendien: als iemand eigen geld in een huis stopt, of overwaarde heeft, is hetgeen afgelost moet worden weer minder dan de helft van de hypotheek. Koop je dat huis van € 300.000, maar heb je maar € 250.000 hypotheek nodig? Dan nog steeds mag je € 150.000 aan aflossingsvrij aanhouden, en moet je dus € 100.000 gaan aflossen.

De aflossingsvrije hypotheek verdwijnt? Nee, natuurlijk niet! Er blijven forse bedragen aflossingsvrij, ook geheel aflossingsvrije hypotheken blijven bestaan. Alleen niet voor meer dan de helft van de waarde van de woning.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8230
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |