hypotheek offerte vergelijking


125.000 onverkoopbare huizen

17.02.2011 - Dat het verkopen van een huis geen gemakkelijke opgave is op dit moment, wisten we al. Maar dat dit ook nog door de banken belemmerd wordt... dat is dan wel weer nieuws.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wat is er aan de hand? Banken doen opeens moeilijk over particuliere erfpacht, terwijl dat tot een jaar geleden nooit een probleem opleverde. Huizen die op grond van een ander (en dan geen gemeente) staan, blijken daardoor onverkoopbaar.

Erfpacht: het huis staat niet op eigen grond, maar op grond die van een ander is. Meestal hebben we het dan over gemeentelijke erfpacht, en dat levert geen problemen op. Dat is heel anders als de grond niet van een gemeente is. Bijvoorbeeld van een andere particulier, of van een woningbouwvereniging. Er schijnen in Nederland zo'n 125.000 woningen met particuliere erfpacht te zijn.

De banken hebben kennelijk besloten dat ze geen hypotheken meer willen verstrekken op deze woningen, omdat particuliere erfpacht teveel onzekerheden met zich mee zou brengen. Het gevolg is dat deze woningeigenaren geen extra hypotheek kunnen krijgen voor een verbouwing. Maar ook dat potentiële kopers van deze huizen geen hypotheek kunnen krijgen. Daaruit volgt logischerwijs dat de huizen onverkoopbaar zijn geworden. Als kopers geen hypotheek kunnen krijgen, is er geen verkoop mogelijk.

Dat geeft hele nare situaties. Mensen die hun huis eigenlijk graag willen verkopen, maar er eigenlijk in vastzitten. In de TV-uitzending van EénVandaag kwam een mevrouw aan het woord die gehandicapt is geraakt en niet meer in haar bovenwoning (geen lift) wil blijven. En een stel dat uit elkaar is gegaan, waarvan geen van beiden de woning op eigen kracht kan betalen.

Dergelijke gedupeerden en Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn al een tijd in gesprek met de banken. Die lijken echter niet geneigd om toe te geven. Alleen ING schijnt nog gewoon hypotheken te verstrekken op huizen met particuliere erfpacht. Daarom vraagt VEH nu maar aan minister De Jager om met een oplossing te komen. Want anders zitten deze mensen vast. Terwijl ze bij de aankoop van hun woning zonder enige waarschuwing een hypotheek kregen.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: h. van gils | Geplaatst op 18 februari 2011 om 21:54
Ik wil hier even aan toevoegen dat ik een tijdje bezig ben geweest om iets met erfpacht te kopen. Er is momenteel maar een bank die je daar mee wil helpen, dat is BNP paris bas.
De prijs van het huis werd daardoor lager. Maar sinds begin 2011 , krijg ik dan nog een lagere hypothecaire lening, al sik iets met erfpaht wil kopen. Dus heb ik er maar vanaf gezien. Ik heb nog steeds geen huis kunnen kopen.:-(Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6295
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |