hypotheek offerte vergelijking


Die aflossingsvrije hypotheek toch....

01.03.2011 - De aflossingsvrije hypotheek heeft het zwaar te verduren. Tros Radar maakt zich er druk over, de PvdA wil de hypotheekrenteaftrek voor deze hypotheekvorm schrappen. Is dat allemaal terecht?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Bijna iedereen met een hypotheek heeft wel een aflossingsvrije hypotheek. Meestal niet helemaal aflossingsvrij, maar bijna altijd wel een gedeelte. Waarom? Simpelweg omdat de huizenprijzen al heel lang zo hoog zijn, dat de woonlasten voor een huis waarbij je de hypotheek helemaal aflost, niet te dragen zijn. Als je uitrekent wat je per maand moet betalen bij volledig aflossen van de hypotheek in 30 jaar, schrik je je gewoon wezenloos.

De oplossing die al sinds jaar en dag toegepast wordt: we houden een deel van de hypotheek aflossingsvrij, zodat de woonlasten binnen de perken blijven. Over het aflossingsvrije deel betalen we immers alleen rente, en dat scheelt nogal. De één kiest voor een maximaal aflossingsvrij deel, de ander past het zo in dat de maandlasten nog net te betalen zijn.

Het risico van de aflossingsvrije hypotheek wordt steeds vaker naar voren gebracht. En ja, natuurlijk is er een risico. Als de hypotheekrenteaftrek (na 30 jaar) vervalt, wordt de bruto betaalde hypotheekrente opeens je netto maandlast. Een groot probleem, volgens Tros Radar. Maar dat hoeft natuurlijk niet: als je maar weet wat je doet en er in je financiële toekomstplan rekening mee houdt.

Moet je hypotheek dan helemaal afgelost zijn als je met pensioen gaat? Dat is wat veel mensen denken. Natuurlijk niet! Het is toch helemaal niet gek om nog maandelijks iets voor je woning te blijven betalen? Als je in een huurwoning zit betaal je immers ook elke maand huur.

Radar schrijft in een artikel: 'aan het einde van de looptijd is het huis nog steeds van de bank'. Wat een onzin! Je huis is niet van de bank, het huis is van jou. Alleen staat er een schuld aan de bank tegenover. Zolang die schuld niet te hoog is ten opzichte van de waarde van je huis, en je netjes elke maand de rente kunt betalen - is er niets aan de hand. 

Totdat... de hypotheekrenteaftrek opeens afgeschaft wordt voor aflossingsvrije hypotheken. Want dan heb je opeens niet meer die 30 jaar (of in ieder geval tot 2031) aftrek, maar zouden de brutolasten nu meteen al je nettolasten worden. Zoiets schijnt te staan in een wetsontwerp dat D66 en de ChristenUnie na de verkiezingen willen gaan indienen, met steun van de PvdA. Je zou dan alleen hypotheekrenteaftrek houden voor dat deel van je hypotheek, dat in 30 jaar wordt afgelost. Die aftrek is dan ook niet tot de einddatum voor de hele hypotheek, maar wordt in die 30 jaar steeds minder.

Gevolg? Nou, de maximaal te krijgen hypotheken gaan flink dalen, met natuurlijk een weerslag op de huizenprijs. Overdrachtsbelasting kan dan wel afgeschaft worden, waardoor er ook minder hypotheek nodig zal zijn voor het kopen van een huis. En mensen worden gestimuleerd om te kiezen voor volledige aflossing van hun hypotheek. Laten we eerst eens goed doorrekenen wat de effecten precies zullen zijn op de maandelijkse budgetten van mensen. Want er zitten al genoeg mensen in de financiële problemen. Het lijkt me niet handig om dat nog erger te maken door op deze manier iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10523
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |