hypotheek offerte vergelijking


Banken in opstand

04.03.2011 - Banken zijn natuurlijk al een tijdje de gebeten hond in onze samenleving. Soms lijkt het alsof alle onheil door de banken veroorzaakt is. Nu beginnen ze een beetje terug te bijten.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Als derde grote bank kreeg ING deze week een boete opgelegd door de AFM. Niet voor de eerste keer overigens, eerder kregen ze al een bestraffing voor hypotheekdossiers van de voormalige Postbank. Ook Rabobank en ABN Amro waren al eerder slachtoffer van de financiële waakhond van Nederland.

Een boete van € 130.000. Voor een concern als ING is dat natuurlijk een schijntje. Daar gaat het de bank ook niet zo zeer om. Ze gaat niet in hoger beroep, maar laat wel weten dat ze het niet eens is met de beboeting. De achtergrond van de boete is dat de AFM bij ING een aantal dossiers had aangetroffen, waarbij ouders meetekenen als hoofdelijk medeschuldenaar op de hypotheek van hun kind. Daar is op zich niets mis mee, maar de financiële situatie van de ouders was daarbij volgens de AFM niet voldoende geanalyseerd.

Bij iedere bank en tussenpersoon zijn er ongetwijfeld talloze dossiers te vinden, die niet volledig aan de normen, eisen en wensen van de AFM voldoen. Als de toezichthouder wil, kan elke financieel dienstverlener een boete krijgen. Maar ook dat is nog niet eens waar de banken nu over beginnen te mopperen.

Wat ze constateren, is dat de AFM te ver doorslaat in het aanscherpen van de regels en controles. De flexibiliteit om als bank eigen beslissingen te nemen over te verstrekken hypotheken, verdwijnt bijna helemaal. Vanuit het oogpunt van consumentenbescherming is dat natuurlijk prima verdedigbaar. Wat alleen uit het oog verloren lijkt te worden, is dat er nu eenmaal veel klantsituaties zijn die niet in een standaard plaatje passen. Juist de grootbanken waren de aangewezen plek voor deze mensen, omdat zij vanuit hun bankierservaring soms oplossingen konden aandragen voor starters met een geweldig toekomstperspectief. Of voor ondernemers met een bijzonder verhaal.

De vraag is dus: zijn hypotheken die de AFM als 'onverantwoord' kenmerkt, in werkelijkheid zo onverantwoord? Of moet er op één of andere manier wel ruimte blijven voor flexibiliteit? De banken vinden het laatste. Wordt die ruimte volledig ingeperkt, dan doet dat de woningmarkt natuurlijk ook alleen maar meer kwaad.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4831
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |